Hleb skuplji nego ikad širom Evrope

Dodajte komentar

Cijene ulja i masti za kuvanje naglo su porasle, ali su i važne osnovne namirnice poput hljeba, mesa i povrća takođe postale znatno skuplje. Ovo je posebno postalo naglašeno nakon početka sukoba u Ukrajini, koji je značajno uznemirio globalna tržišta, pošto su Rusija i Ukrajina glavni izvoznici žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica (posebno suncokreta) i đubriva.

U avgustu je cijena hleba u Evropskoj uniji u prosjeku bila za 18 odsto viša nego u istom mjesecu 2021. godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Ovo predstavlja ogroman rast u poređenju sa avgustom prošle godine, kada je cijena hljeba bila u proseku tri procenta viša nego 2020. godine.

 

Rast cijena hljeba u EU, avgust 2022.

Neke zemlje Evropske unije bile su mnogo više pogođene rastom cijena hleba od drugih država članica. Najveća prosječna stopa rasta cene hljeba u avgustu je zabeležena u Mađarskoj (+66 odsto), zatim u Litvaniji (+33 procenta), Estoniji i Slovačkoj (obije +32 odsto).

Sa druge strane, hleb je u avgustu najmanje poskupžio u Francuskoj, i to za osam procenata, potom u Holandiji i Luksemburgu, u obije zemlje za 10 odsto.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *