Niže cijene već nakon naredne isporuke

Dodajte komentar

Cijene osnovnih životnih namirnica u narednom periodu mogle bi da krenu silaznom putanjom, što je nedavno bilo i najavljeno od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako je za “Dan” saopšteno iz trgovačkog lanca “Mesopromet”, prema najavama koje imaju od dobavljača, već u sledećoj isporuci očekuju se niže cijene osnovnih životnih namirnica.

– Problem prave robne rezerve dobavljača, koje su obezbijedili u dogovoru sa državom. Kad se te zalihe potroše, realno je očekivati da će doći do pada cijena osnovnih životnih namirnica u našem maloprodajnom lancu – poručuju iz ovog trgovačkog lanca.

Iz “Mesoprometa” podsjećaju da su svi trgovački lanci u obavezi da poštuju odluku Vlade kojom se ograničava visina marži na brašno, šećer, ulje i so od sedam odsto, tako da će sa promjenom nabavnih cijena doći i do promjene cijena u maloprodaji.

Od drugih trgovačkih lanaca nismo uspjeli da dobijemo informaciju da li će doći do snižavanja cijena namirnica, kako je to najavljeno iz resornog ministarstva.

Ipak, ono što može da raduje građane jeste pad cijene pšenice i pšeničnog brašna na berzi u Novom Sadu.

– Kao i tokom prethodne sedmice, nastavljena je pojačana tražnja za pšenicom. Zabilježena je veća tražnja u odnosu na ponudu, a ugovori za pšenicu realizovani su u cjenovnom rasponu od 36 do 36,50 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ponder cijena za ovu nedjelju iznosi 36,21 dinar po kilogramu, odnosno 39,83 dinara sa PDV-om, što u odnosu na prethodni podatak predstavlja blagi silazni trend od -0,64 odsto – navodi se u izvještaju Produktne berze Novi Sad.

Kada je riječ o cijenama na tržištu kukuruza, tokom ove sedmice najviše su realizovani ugovori za kukuruz sa produženim lagerom tokom septembra.

– Veće interesovanje kupaca za kupovinu ove žitarice primjetno je bilo krajem nedjelje. Ugovori su zaključivani u cjenovnom rasponu od 34 do 34,30 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ponder cijena iznosi 34,02 dinara, odnosno 33,96 sa PDV-om, što je u odnosu na prethodnu sedmicu minimalan rast od +0,19 odsto. Tražnja suncokretovog zrna novog roda kretala se u cjenovnom rasponu od 535 do 540 eura po toni, međutim, ponude nije bilo – ističe se u izvještaju.

Podsjećamo, vrijednost minimalne potrošačke korpe za jul je, prema podacima Monstata, iznosila 761,2 eura, što je 1,4 odsto više u odnosu na jun. Izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili su 349 eura, što je 1,6 odsto više u odnosu na jun, naveli su iz Monstata. Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 412,2 eura, što je 1,3 odsto više u odnosu na jun.

Kontinuitet snabdijevanja obezbijeđen

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Miroslav Cimbaljević nedavno je najavio da će cijene osnovnih namirnica pasti odmah nakon što se završi ljetnja turistička sezona. Takođe, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je nedavno potpisalo sporazum o saradnji sa najvećim trgovačkim lancima u zemlji, kako bi bio obezbijeđen kontinuitet snabdijevanja namirnicama u narednim mjesecima uz obavezu držanja rezervi ukoliko za to bude potrebe. Osim toga, kao reakcija na inflaciju donesena je odluka o ograničavanju marže na veleprodajne i maloprodajne cijene ulja, brašna, soli i šećera uz obavezno analiziranje kretanja na tržištu. Vlada je ušla i u pregovore oko formiranja robnih rezervi.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *