Moguća recesija snižava cijene goriva

Dodajte komentar

Cijene nafte na međunarodnim tržištima spustile su se ispod 118 dolara budući da su podizanje kamatnih stopa i najava strože monetarne politike u eurozoni podstakli strah od recesije i slabije potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu je cijena barela u petak nakon podne bila niža 2,19 dolara nego na zatvaranju u četvtak i iznosila je 117,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,56 dolara nižoj cijeni, od 116,81 dolara, prenosi SEEbiz.

Tržišta su se na kraju sedmice fokusirala na podizanje ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama za tri četvrtine postotnog boda kako bi se obuzdala inflacija.

I Evropska centralna banka (ECB) najavila je da će zbog inflacije u julu podići kamatne stope četvrtinu postotnog boda. Dodali su da bi ih ponovo mogli podići u septembru, možda i više.

Zaoštravanje monetarne politike zabrinulo je trgovce koji strahuju od recesije i smanjene potražnje za gorivom.

„U proteklim danima je makroekonomsko okruženje prevagnulo nad faktorima usko vezanima za naftu“ smatra Callum Macpherson iz Investeca.

„Budući da je šire tržište zaokupljeno kamatnim stopama i inflacijom, i narativ na tržištu nafte mogao bi se više fokusirati na cjenovnu dostupnost nego na snabdijevanje“, dodao je.

Strah od recesije potisnuo je u drugi plan američke sankcije kineskim, iranskim i kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koje su pomagale u izvozu iranskih petrohemikalija.

Američka vlada poručila je da će, paralelno s diplomatskim angažmanom na oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu, i dalje koristiti sankcije kako bi ograničila iranski izvoz nafte, naftnih proizvoda i petrohemikalija.

Analitičari procjenjuju da bi ukidanje sankcija povećalo snabdijevanje svjetskih tržišta za milion barela dnevno.

„Tržište je proteklih mjeseci pratilo pregovore Zapada i Irana u očekivanju da će nuklearni sporazum biti obnovljen. Sankcije su fokus ponovo usmjerile na kontinuirane probleme u snabdijevanju“, objasnili su analitičari ANZ Researcha.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte OPEC odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak koštao 119,24 dolara, što znači da je bio jeftiniji 1,83 dolara nego dan ranije.

Izvor: SEEbiz

 

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *