Zarade rekordne, a akcije oslabile

Dodajte komentar

Zarade nekih od najvećih tehnoloških i drugih kompanija i dalje izgledaju veoma dobro nakon izjveštaja o rezultatima u posljednjem kvartalu prošle godine.

Ipak, investitori im okreću leđa rasprodajući njihove akcije, koje gube vrijednost u očekivanju najavljenog zaokreta monetarne politike Federalnih rezervi, koje su najavile podizanje kamatnih stopa zbog visoke inflacije.

Voren Bafet (Warren Buffet) jedini je investitor od prvih 10 najbogatijih u svijetu čija imovina je dobila na vrijednosti ove godine, što je još jedan snažan pokazatelj trajne snage njegovog pristupa ulaganju, prenosi Mint, pozivajući se na Bloomberg. Neto vrijednost Bafetove imovine porasla je za 2,4 milijarde u januaru, na 111,3 milijarde dolara.

U međuvremenu, neto vrijednost Ilona Maska (Elon Musk), najbogatije osobe u svijetu, pala je u četvrtak za 25,8 milijardi dolara, što je jedan od najvećih jednodnevnih padova u istoriji. Od početka 2022. godine Mask je izgubio 54 milijarde dolara.

Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg), suosnivač Meta Platforms Inc, izgubio je 12 odsto ili 15 milijardi dolara svog bogatstva

Vrijednost akcija Bafetove kompanije Berkshire Hathaway, koja čini 98 odsto njegovog bogatstva, porasla je za 2,3 odsto od 1. januara. Istovremeno, S&P 500 indeks oslabio je od početka godine za 9,2 procenta, dok su tehnološke kompanije izgubile oko 15 odsto vrijednosti. Nasdaq indeks oslabio je za 12,7 odsto od početka godine. Najbogatijih 500 osoba u svijetu izgubilo je ukupno 635 milijardi dolara od početka godine.

Kompanija Apple počela je da se oporavlja od ovogodišnjeg pada vrijednosti akcija za oko 10 odsto. Nakon izvještaja koji prikazuje rekordan prihod za Apple u posljednjem kvartalu prošle godine vrednost akcija raste, ali je i dalje za više od pet odsto niža nego na kraju 2021. godine.

Akcije proizvođača električnih automobila Tesla oslabile su od 1. januara za oko 22 odsto. Uprkos tome, kompanija je uspjela da prevaziđe probleme u lancu snabdijevanja i da ostvari rekordnu prodaju, o čemu svjedoči njen izvještaj za četvrti kvartal 2021. godine. Iako je Mask najavio da je cilj kompanije da ove godine poveća isporuke vozila za 50 odsto, investitori i dalje trguju njenim akcijama po najnižoj cijeni u poslednjih tri mjeseca.

Vrijednost akcija Microsofta pala je ove godine za 11 odsto, a kompanija je prijavila prihod od 51,7 milijardi dolara i profit od 18,8 milijardi dolara. To je rast od 21 procenat u odnosu na godinu dana ranije i više nego što su prognozirali stručnjaci sa Wall Streeta. Uprkos nadama mnogih investitora da će rekordne zarade biti dovoljne da preokrenu loše raspoloženje zbog najave krute monetarne politike FED, to se nije dogodilo, a anksioznost se produbila, prenosi CNN.

Vrijednost akcija LVMH, vodeće svjetske grupacije luksuzne robe, bilježi pad za oko 1,6 odsto ove godine, iako je je kompanija zabilježila rekordan prihod od 64,2 milijarde dolara u 2021. godini. To je rast od 44 odsto u odnosu na 2020. godinu i 20 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Chevron Corp je prva velika naftna kompanija koja je objavila rezultate poslovanja za četvrti kvartal prošle godine. Nakon izvještaja koji je objavljen u petak akcije kompanije oslabile su za oko 3,5 odsto. Chevron je izvijestio o zaradi od 5,1 milijarde dolara u posljednjem kvartalu prošle godine ili 2,65 dolara po akciji. Analitičari su predviđali da će zarada biti 3,12 dolara po akciji, očekujući veći podsticaj od pada cijena. Vrednost akcija Chevrona i dalje je za oko 10 odsto u plusu od početka godine, piše Biznis.rs.

Dok su akcije uglavnom gubile vrijednost u januaru, kao i bitcoin koji je pao za oko 22 odsto, vrijednost zlata ostala je stabilna. Finansijski eksperti navode da zlato ostaje sigurno utočište i osiguranje od visokih kamatnih stopa, kao i od geopolitičkih i inflatornih rizika. Neki predviđaju da bi vrijednost zlata mogla da se vrati ka svom vrhuncu svih vremena, na 2.000 dolara za uncu, koliko je bilo na početku pandemije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *