Drastičan skok cijena nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, pa su dostigle nove najviše nivoe u više od sedam godina, jer se trgovci plaše poremećaja u snabdijevanju zbog ukrajinske krize, prenio je Klix.

Ovo je šesta sedmica za redom da cijene nafte na svjetskim tržištima rastu.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,4 posto, na 90,03 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2 posto, na 86,82 dolara.

U petak su cijene nafte u jednom trenutku bile i više, pa su dosegnule najviše nivoe od 2014. godine jer se trgovci plaše da bi ukrajinska kriza mogla izazvati poremećaje na tržištima energenata, piše Reuters.

“Premija rizika na cijenu nafte sada vjerojatno iznosi gotovo 10 dolara po barelu”, rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Veći rast cijena spriječilo je jačanje dolara, čija je vrijednost prema grupi valuta prošle sedmice porasla 1,7 posto i dosegnula najviše nivoe od polovine 2020. godine, jer se očekuje da će američka centralna banka uskoro podići ključne kamatne stope.

Kako se cijena nafte izražava u dolarima, to čini naftu dodatno skupljom u ostalim valutama, pa slabi potražnja.

Ove će sedmice u fokusu trgovaca biti sastanak OPEC-a i ostalih najvećih svjetskih proizvođača, koji će ponovno razmotriti proizvodnu politiku i plan o podizanju proizvodnje u martu za 400 hiljda barela dnevno.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *