Igra koja donosi enormnu zaradu

Dodajte komentar

Popularnost šaha je procvjetala za vrijeme pandemije KOVID-19, a ova igra sada ostvaruje ozbiljnu zaradu na više različitih platformi, ali i dijeli bogatstvo širom svijeta. Kako i zašto? Magnus Karlsen je šahovski velemajstor i peterostruki prvak svijeta u ovoj igri. Iz Dubai Ekspo 2020 centra, početkom decembra mjeseca, je ponio sa sobom 1.380.000 dolara nakon što je pobijedio ruskog velemajstora Jana Nepomnjaščija.

Uprkos porazu, Rus je zaradio 905.000 dolara iz nagradnog fonda. Popularnost šaha je procvjetala za vrijeme pandemije COVID-19, a ova igra sada ostvaruje ozbiljnu zaradu na više različitih platformi, ali i dijeli bogatstvo širom svijeta. Milioni ljudi širom svijeta su putem različitih streaming platformi posmatrali finalni duel između Carlsena i Nepomnjaščija, nekoliko sati tokom dvije sedmice koliko je trajao finalni okršaj.

Netfliksov uvod u popularizaciju

Ali prije nego li su njih dvojica izašli na pozornicu, jedan događaj u oktobru 2020. godine mnogo je uticao na popularnost šaha – Netfliksova serija: The Queen’s Gambit (Damin gambit). Samo u prvom mjesecu prikazivanja ovu seriju je pogledalo više od 62 miliona ljudi. Čak i danas ova serija nalazi se među najgledanijima na najpopularnijoj filmskoj i serijskoj platformi na svijetu. Podsjećamo, priča prati Bet Harmon, koju glumi Anja Tejlor-DŽoj, šahovsku genijalku iz sirotišta, koja se bori s ovisnošću, a paralelno želi postati najbolja šahistkinja na svijetu.

Serija je bazirana na istoimenom romanu Voltera Trevisa iz 1983. godine. Problematično djetinjstvo Bet u romanu i seriji bazirano je ličnim iskustvima autora. Kada je imao devet godina dijagnosticirano mu je srčano oboljenje, roditelji su ga napustili i smjestili u dom za oporavak. Tokom svog boravka tamo, drogiran je tri puta dnevno barbituratom poznatim kao fenobarbital. I, baš kao što vidimo kod Bet u Daminom gambitu, upravo to ga postavlja na put zavisnosti.

Sinonim za šah

Serija je postala fenomenalan uvod u veliki okršaj dvojice šahovskih gladijatora, ali je dala odličnu platformu brojnim kompanijama koji su iskoristili ovaj događaj kao reklamu i mogućnost za dodatnu zaradu.