Od subote bez maski na otvorenom

Dodajte komentar

U skladu sa povoljnim trendom epidemiološke situacije u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja donijelo je naredbu kojom se od subote, 22. maja ukida obaveza nošenja zaštitne maske na otvorenom tamo gdje je moguće obezbijediti odstojanje od dva metra, kazao je na konferenciji za medije povodom predstavljanja novih mjera Borko Bajić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

To je jedina novost što se tiče mjera koje će da važe od subote 22. maja do petka 28. maja.

“Obaveza nošenja maski u zatvorenom, ostaje na snazi, kao i sve ostale propisanje mjere”, ističe Bajić.

Ministarstvo je u iščekivanju usvajanja izmjena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Ukoliko izmjene budu usvojene, a prema najavama hoće, kažnjavaće se nenošenje maske prilikom čekanja u redovima ispred institucija, kao što su banke, pošte i slično”, ističe Bajić, dodajući da je za nenošenje maske u zatvorenom prostoru predviđena minimalna kazna od 30 eura.

Naglašava da se uslovi ulaska stranih državljana u Crnu Goru nijesu promijenili.

“Podsjećamo, samo državljani susjednih zemalja i to Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova, kao i Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, u Crnu Goru ulaze bez uslova. Svi ostali moraju da imaju negativan PCR test ili dokaz da imaju antitijela ili da imaju dokaz o tome da su u cjelosti imunizovani makar sedam dana prije dolaska u Crnu Goru bilo kojom vakcinom protiv korona virusa”, kazao je Bajić.

Na pitanje koje su mjere važeće za okupljanje ljudi na otvorenom, u susret najavljenim okupljanjima povodom Dana nezavisnosti, Bajić ističe da je dozvoljeno okupljanje najviše 20 osoba.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić ističe da epidemijska kriva ukazuje da je obolijevanje na najnižem nivou od početka obolijevanja u julu mjesecu prošle godine, nakon čega je počeo drugi talas pandemije.

“Prosječan broj novoregistrovanih osoba pozitivnih na SARS-CoV-2 posljednje nedelje je bio 76 i bilježi se konstantan pad od marta 2021. godine. Od prosječnog broja testiranih osoba koji je bio u posljednjoj nedjelji 1302, pozitivnih rezultata na SARS-CoV-2 je bilo 5,83 odsto”, kazao je Galić.

Trenutno aktivnih slučajeva je 1.243, a broj zaraženih u posljednjih pet mjeseci je smanjen oko deset puta.

“Četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100000 stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore trenutno iznosi 173,79 i to je najmanja vrijednost ovog indikatora od kako se javnost obavještava (septembar 2020. godine). Zabilježen je pad u indikatorima obolijevanja u svim regionima Crne Gore. I dalje je najpovoljnija epidemiološka situacija u južnom regionu Crne Gore, gdje je zabilježen pad indikatora obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na 100 000 stanovnika, ispod 100”, navodi Galić.

Južni region zemlje bilježi standardan pad u indikatorima obolijevanja i region je sa najmanje aktivnih slučajeva.

“U odnosu na indikatore obolijevanja u zemljama regiona u aprilu i maju, Crna Gora bilježi bolju epidemiološku situaciju od Hrvatske, trenutno približno Srbiji. U odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam Crna Gora tokom aprila i maja mjeseca ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Kipra, Hrvatske, Grčke i Turske, a približno Italije i Španije”, kazao je Galić.

Masovna vakcinacija građana Crne Gore započela je 4. maja i bilježi zavidne rezultate, tako da je do 19. maja aplicirano 151.522 doze vakcine, od kojih je prvom dozom imunizovan 116.481 građanin, a u cjelosti je vakcinisano njih 35.041.

“Crna Gora je procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva od Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, i Kosova što se tiče zemalja regiona, a Bugarske što se tiče zemalja EU”, navodi Galić.

Oprezni povodom puštanja publike na utakmice

“To je veliki epidemiološki rizik. Sve dok traje masovna vakcinacija, obzirom da efekat vakcinacije vidimo 2-4 nedjelje nakon vakcinacije, sve tada možemo govoriti o situaciji koja može vrlo brzo iz povoljne epidemiološke situacije preći u otežavajuću. Iz tih razloga smo oprezni”, naveo je Galić.

Prosječan broj hospitalizovanih dana u KCCG dvije do tri nedjelje

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore Đorđe Krnjević kazao je da je u posljednje tri sedmice smanjen broj hospitalizovanih pacijenata, te da je trenutno 410 slobodnih mjesta za one koji boluju od  COVID-19.

Prosječan broj dana pacijenata koji se hospitalizuju u KCCG je dvije do tri nedjelje.

“Međutim, tu ima veliki broj pacijenata koji su duže od dva mjeseca. Ima i pacijenata koji su pet mjeseci na Internoj klinici”, navodi Krnjević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *