Crni petak protiv sajber ponedjeljka

Dodajte komentar

Polovina evropskih kupaca (52 odsto) planira da obavi prazničnu kupovinu tokom trajanja rasprodaja i sezonskih popusta u vrijeme crnog petka, navodi se u istraživanju kompanije Kasperski.

Ipak, ove godine zbog pandemije omiljeni dan za kupovinu u godini (koji ove godine pada 27. novembra) po svim pokazateljima mogao bi da se preseli na internet. Zbog zaključavanja, strogih mjera prevencije i kraćeg radnog vremena tržnih centara, veliki broj trgovaca širom svijeta već se preorijentisao na onlajn trgovinu i nudi još veće popuste za potrošače koji će kupovati na taj način.

Kolika će ove godine biti potrošnja, teško je predvideti. Kako je onlajn kupovina u porastu, nalazi ruske kompanije takođe pokazuju da većina ispitanika ne planira da smanji svoje troškove kad je riječ o prazničnoj kupovini, uprkos ekonomskoj recesiji širom kontinenta. Samo četvrtina (26 odsto) potrošača u Evropi planira da smanji budžet za prazničnu kupovinu, i to za trećinu ili više.

Predviđanja su da bi, zbog zdravstvene krize, takozvani sajber ponedeljak (30. 11. ) kao dan za ogromna sniženja namijenjen onima koji kupuju preko interneta mogao čak i da zaseni popularnost crnog petka. Tim prije što epidemiolozi poslednjih nekoliko dana apeluju na građane da izbjegavaju tradicionalne gužve u tržnim centrima u ovom periodu.

U uputstvu izdatom pred obeležavanje Dana zahvalnosti, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da se „kupovine u prepunim radnjama smatraju rizičnim i da ih, ove sezone, treba izbjegavati u vrijeme praznika kako bi se sprečilo širenje virusa korona”. Umjesto toga, preporučuje se kupovina preko interneta.

U Velikoj Britaniji je ovogodišnji crni petak počeo ranom prodajom, kupci su već danima bombardovani reklamama. Mediji komentarišu da je pandemija uspjela da zaustavi skoro svaki drugi događaj planiran u 2020. i da ove pošasti neće biti pošteđen ni novembarski dan u godini kada se najviše kupovalo. Situaciju u tradicionalnim radnjama će definitivno iskoristiti onlajn prodavci, a predviđanja su da bi potrošači mogli da očekuju „najveće popuste ikada”.

Prevare su moguće

Samo 16 odsto ispitanika u Evropi nije spremno da ostavi svoje lične podatke na mreži kako bi ostvarili dodatne popuste – uprkos mogućnosti da upadnu u zamku prevaranata i postanu žrtve lažnih sajtova koji nude popuste. Kompanija Kasperski je upozorila kupce da budu oprezni i da vode računa o potencijalnim prevarama tokom praznične sezone kupovine. Ukoliko je ponuda toliko povoljna da bi bila istinita, vjerovatno je riječ o prevari. Kupcima se savjetuje da pazare samo u legitimnim onlajn prodavnicama, da sami ukucaju adresu sajta ili da je odaberu preko svoje bukmark opcije, jer je to bezbjednije nego da kliknu na link.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *