Pad u sektoru turzima veći od 85 odsto

Dodajte komentar

Svjetski je dan turizma, a ove godine obilježava se u trenutcima kada je ovaj sektor najviše pogođen posljedicama pandemije koronavirusa. Iz Ministastva održivog razvoja i turizma za Novu M kažu da je za sedam mjeseci ove godine pad u sektoru turizma veći od 85 odsto.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja svjetskog dana turizma je “Turizam i ruralni razvoj”. No, sve to pada u drugi plan jer se sve svjetske turističke destinacije bore sa posljedicama korona krize.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma Damir Davidović kazao je da se Svjetski dan turizma proslavlja u jednoj neobičnoj situaciji.

“To je neka nova realnost za svjetski turizam iz razloga što smo prvi put u situaciji da imamo ovakvu turističku sezonu koja je otežana da je ostvarila loše rezultate. Statistika pokazuje da ovogodišnje brojke nijesu za poređenje. Pogotovo ne sa prošlom godinom koja je bila rekordna kada je ostvaren prihod od preko milijardu eura. Po preliminarnim podacima za prvih sedam mjeseci mi govorimo da smo imali pad od 86 procenata u odnosu na uporedni period prošle godine”, rekao je Davidović.

Ovogodišnja postsezona je, kaže Davidović, bila krenula dobro. Međutim, novi porast zaraženih vratio nas je tamo gdje smo bili.

“Nećemo biti u onoj situaciji kakvu smo očekivali i to ne samo mi nego značajan dio velikih turističkih tržišta na mediteranu. Očekivali smo da ćemo u periodu postsezona, smirivanjem epidemiološke situacije moći da nadoknadimo dio gubitaka koje su svi imali u špicu turističke sezone”, smatra Davidović.

U resornom Ministarstvu već sada razmišljaju o narednoj ljetnjoj sezoni. Pripreme su već počele, ali priznaju da će sve zavisiti od epidemije koronavirusa.

“Možemo očekivati da će biti značajno bolja od ove. Međutim, znamo da ta sezona neće biti sezona koja će moći da se mjeri sa rezultatima od 2019. godine”, ističe on.

Davidović podsjeća i da je Vlada trećim paketom mjera opredijelila značajna sredstva za sektor turizma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *