Mark Kjuban otkriva koja vještina mu je donijela milione

Na jednom od podkasta “How I built this” na postavljeno pitanje, šta bi prvo učinio ako bi izgubio sve što je stekao, Mark Kjuban je  izjavio da bi „pronašao posao kao konobar uveče, a preko dana bi radio u prodaji te da bi bez razmišljanja ponovo mogao da postane multimilijarder“. Razlog takvog razmišljanja jeste u tome što on smatra da je uspeh gotovo nemoguć, na bilo kom polju, ako nemate solidne prodajne vještine.

Od vremena provedenog u direktnoj prodaji zasigurno ćete imati koristi, a u nastavku su samo neke od njih:

Naučićete da pregovarate

Svaki posao uključuje pregovaranje: s kupcima, dobavljačima, pa čak i zaposlenima. Prodavci nauče da slušaju, identifikuju ključne pokretače, nađu način da dođu do sporazuma  a da ne ostanu u lošim odnosima. Sklapanje posla je dijelom umjetnost, delom nauka. Ako želite da vodite ljude, morate da budete sposobni  da zaključite posao, što odlični prodavci znaju, ali i odlični poslodavci.

Naučićete da budete uporni

Prodavci sve vrijeme „ne“ čuju kao odgovor. Nakon nekog vremena „ne“ će vam predstavljati izazov, a ne odbijanje i tada ćete shvatiti šta sljedeće treba da uradite.

Naučićete se samodisciplini

Kada radite za veliku kompaniju, ponekad možete i da ne radite mnogo, ali i dalje da budete plaćeni za svoj posao. No ipak kada radite na proviziju više ste vođeni onim da ako želite da zaradite to zavisi isključivo od vas.

Steći ćete samopouzdanje

Rad u prodaji odličan je lijek za sramežljivost. Naučićete da imate više samopouzdanja, posebno u nekim kriznim situacijama.

Uspješni vlasnici kao i uspješni ljudi uopšte, većinu svog vremena proveli su u „prodaji“, zato naučite kako nešto da prodate i to će biti najbolja investicija koju ćete ikada napraviti za sebe.

Slični Članci