Uniprom želi sam da isporučuje struju KAP-u

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) još razmatra zahtjev Uniproma za utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema, koji bi nikšićkoj kompaniji omogućio da samostalno isporučuje struju Kombinatu aluminijuma (KAP).

Osim KAP-a, ovako distribuiranom strujom snabdijevale bi se i fabrike prerade koje Uniprom gradi u krugu kombinata.

“Pred RAE je u toku postupak po zahtjevu Uniproma za utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema. Trenutno se radi na prikupljanju dokumentacije za utvrđivanje statusa, koja je propisana Zakonom o energetici i Pravilima za utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema električne energije”, saopšteno je Dnevnim novinama iz RAE.

Zatvoreni distributivni sistem Uniprom-KAP, kako su u kompaniji Veselina Pejovića objasnili za naš list, obuhvatao bi energetsku mrežu na području podgoričke fabrike sa kompletnom infrastrukturom i postrojenjima koja bi se koristila za sigurno napajanje svih potrošača u okviru tog sistema.

“U skladu sa Zakonom o energetici i crnogorskim propisima distribucija energije se vrši preko zatvorenog distributivnog sistema, a ukoliko to nije tehnički izvodljivo sa mreže Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), kao što je slučaj u KAP-u”, kazali su u Unipromu.

Da bi se omogućilo napajanje preko CEDIS-a, kako dodaju, bile bi neophodne ogromne investicije, što bi onemogućilo ili značajno produžilo rok otvaranja novih fabrika na teritoriji i bližoj okolini KAP-a.

“Uniprom-KAP ima misiju da u skladu sa odredbama Zakona o energetici i pratećim propisima bude operator zatvorenog distributivnog sistema električne energije na teritoriji KAP-a i da obezbijedi napajanje svih potrošača električnom energijom”, istakli su u kompaniji.

(Više u Dnevnim novinama)

Slični Članci