Dobit Telekoma 7,3 miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorski Telekom ostvario je lani neto dobit u iznosu od 7,3 miliona eura što je više za 2,1 milion u odnosu na 2017. godinu.

Četvrti kvartal 2018. godine u Crnogorskom Telekomu prošao je u znaku pozitivnih finansijskih i poslovnih trendova, koji su zabilježeni i u prva tri kvartala. Posmatrajući cijelu 2018. godinu, ostvaren je rast maloprodajnih prihoda u poređenju sa prethodnom godinom. Ukupni prihodi su se smanjili 1,2%, što predstavlja značajno bolji trend u odnosu na ranije godine.

Ostvaren je i rast profitabilnosti, a dodatno su ostvarena i pozitivna kretanja u korisničkoj bazi fiksnog interneta i TV usluga, kao i u postpejd segmentu. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje, iznosila je 31,4 miliona, čime je ostvaren rast od 6,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Neto dobit iznosila je 7,3 miliona eura i veća je za 2,1 miliona u odnosu na 2017. godinu.

Ukupni prihodi su iznosili 84 miliona i manji sa za 1 milion u odnosu na 2017. godinu, pri čemu je rast maloprodajnih prihoda djelimično nadoknadio pad u veleprodajnim prihodima.

Širenje pokrivenosti optičkom i Turbo DSL mrežom, povećanje broja korisnika

Nastavljeno je širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup najkvalitetnijoj mreži. Optika je sada dostupna u preko 82 hiljade domaćinstava.

Broj korisnika optičke mreže Crnogorskog Telekoma je porastao za 7% u poređenju sa prethodnom godinom i iznosio je 17 hiljada. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 68 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika iznosio 25 hiljada.

Nastavljen rast mobilnog interneta i postpejda

Crnogorski Telekom je zadržao tržišno liderstvo u postpejd segmentu. Na kraju 2018. godine bilo je aktivno 369 hiljada SIM kartica Crnogorskog Telekoma, što je za 17 hiljada više u odnosu na kraj 2017. godine. Baza postpejd kartica se uvećala za 16 hiljada, dok je baza pripejd SIM kartica uvećana za jednu hiljadu.

Broj korisnika mobilnog interneta je porastao za 12 hiljada, u odnosu na uporedni period, i iznosio je 169 hiljada.

U kompaniji su izrazili zadovoljstvo povodom ostvarenih rezultata u 2018. godini, ističući da su ostvarena dva glavna cilja, stabilizacija prihoda i rast profitabilnosti.

„2018. godina završena je rastom profitabilnosti od 6,5%, što je veliki uspjeh i rezultat zalaganja svih zaposlenih u kompaniji. U prethodnoj godini pokrenuli smo velik broj inovativnih projekata, među kojima se posebno izdvajaju rješenja za „pametne gradove“ koja su već implementirana u nekoliko crnogorskih gradova. Nastojaćemo i ubuduće da budemo prvi partner države ali i poslovnog sektora u procesu digitalizacije. Korisnik ostaje u fokusu našeg poslovanja i jedan od naših najvažnijih ciljeva je da pružimo najbolje korisničko iskustvo. Kompanija će kao tehnološki lider nastaviti sa daljim ulaganjima u razvoj infrastrukture, što podrazumijeva razvoj i širenje postojeće optičke i 4G mreže, ali i stvaranje uslova za implementaciju novih tehnologija, kao što su 5G i NB IoT, kako bi našim korisnicima omogućili pristup još širem spektru savremenih usluga, a ekonomiji Crne Gore pružili nove razvojne šanse. Kroz stalne inovacije u ponudi servisa i uređaja nastavićemo da korisnicima pružamo jedinstveno iskustvo komunikacije i zabave“, saopšteno je iz kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *