Šta je Football leaks?

’’Football leaks’’ je veb-sajt pokrenut krajem 2015. godine koji objavljuje kontroverzne informacije o poslovanju u svjetskom fudbalu.

Na primer, objavljeno je da ’’Mančester Siti’’ i ’’PSŽ’’ krše UEFA pravila o ’’finansijskom fer pleju’’, da je Luka Modrić, zvanično najbolji fudbaler svijeta ove godine, dio svoje plate u ’’Real Madridu’’ dobijao posredstvom kompanije ’’Ivano SARL’’, koju je osnovao u Luksemburgu, koja bi potom fakturisala ’’Real Madridu’’ naknadu za korišćenje njegovog imena u marketinške svrhe. S druge strane, francuski fudbaler N’Golo Kante je odbio da na sličan način preko ofšor kompanije prima dio plate koju zarađuje u ’’Čelziju’’.

Jedna od objava sajta se tiče agenta Luke Modrića. Agent je prvo svoje usluge fakturisao klubovima preko svoje kompanije u Belgiji i plaćao porez na dobit od 33 odsto. Međutim, u prethodnih nekoliko godina, fakturisanje se počelo vršiti sa kompanije u vlasništvu agentovog brata, registrovane u Republici Srpskoj u kojoj je stopa poreza na dobit od 10 odsto. Belgijski poreski eksperti sumnjaju da je riječ o vještačkom preusmjeravanju profita u cilju smanjenja poreske obaveze.

U ovom konkretnom slučaju, profit se kreira od nematerijalne imovine (prava na zastupanje poznatog fudbalera) i od aktivnosti agenta (pregovori sa klubovima, savjetovanje fudbalera, priprema ugovora itd.). Za donošenje konačnog zaključka o ovom poslu, bilo bi potrebno izvršiti analizu koje aktivnosti obavlja kompanija iz Belgije, a koje kompanija iz Republike Srpske: u skladu sa BEPS regulativom o međunarodnom oporezivanju, ona kompanija koja preuzima značajnije aktivnosti stiče pravo na veći udio u profitu. Prema tome, na sljedeće načine bi se zastupanje Luke Modrića moglo uskladiti sa BEPS regulativom:

1. Ukoliko samo ona vrši aktivnosti zastupanja, belgijska kompanija bi trebalo da fakturiše usluge klubovima.

2. Pod pretpostavkom da kompanija iz Republike Srpske zaista obavlja pojedine aktivnosti, ona bi i dalje mogla da fakturiše svoje usluge klubovima, ali bi istovremeno morala da prima fakturu od belgijske kompanije za pružene usluge zastupanja fudbalera.

3. Kompanija iz Republike Srpske bi mogla u potpunosti pravno i praktično da preuzme posao zastupanja. Međutim, bilo bi potrebno procijeniti tržišnu vrijednost prava na zastupanje (’’Koliko će agent Luke Modrića zaraditi zastupanjem u budućnosti?’’) i tim iznosom obeštetiti belgijsku kompaniju, jer će prenosom prava izgubiti pravo na sticanje profita.

(Ekonomski online)

Slični Članci