Junker upozorava Italiju: Smanjiti izdatke da bi izbjegli sankcije

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je italijanskom premijeru Đuzepeu Konteu da mora smanjiti državne izdatke za oko 4,5 milijardi eura kako bi izbjegao uvođenje sankcija.

To bi značilo, kako navodi Junker, smanjenje ciljanog budžetskog deficita za iduću godinu sa 2,4 na 1,95 posto, prenosi Bloomberg.

Evropska komisija je odbila komentarisati tu vijest, već su samo potvrdili da su se Junker i Konte sastali i da su “imali još jedan dobar sastanak”.

Italijanski parlamentarci još uvijek razmatraju razne amandmane o budžetu za sljedeću godinu.

Bloomberg navodi da će Konte morati razgovarati sa svojim najbližim saradnicima, Mateom Salvinijem i Luiđijem Di Maiom, o smanjenju budžetskog deficita.

Ranije je zvaničnik Evropske unije za Reuters kazao da su predstavnici vlada EU podržali disciplinski potez protiv Italije zbog njenog duga.

Odbor za privredu i finansije Evropskog savjeta usvojio je mišljenje u kojem se navodi da je disciplinski postupak protiv Italije na osnovu duga “osiguran”, kazao je funkcioner, prenosi Al Jazeera Balkans.

Evropska komisija tvrdi da Italija mora rasteretiti budžet u skladu s propisima evrozone, u kojoj je italijanski dug drugi najveći nakon Grčke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *