Mirzazade: Vjerujem u potencijale Crne Gore

Crna Gora je jedina zemlja poslije Azerbejdžana gdje bih mogao da ostanem da živim i to se desilo. Ovdje imam puno prijatelja. Bio je izazov da ostanem, jer sam vjerovao i vjerujem u potencijale ove zemlje, kazao je u razgovoru za Pobjedu direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Podgorici Sejran Mirzazade.

Ističe da želi da bude dio progresa Crne Gore. Nakon što je okončao diplomatski mandat 2016. godine htio je da ostane da živi ovdje, pa je preselio i porodicu. Kaže, ostaće dok god bude mogao.

“I druge zemlje imaju ljepote – more, planine, ali to je ovdje sve u jednom. Ovaj ambijent ne čine samo prirodne ljepote, nego i vaše gostoprimstvo. Oduševljen sam kad vidim koliko volite vašu istoriju, kako ste sačuvali tradiciju, kako cijenite vaše porodične vrijednosti, prijatelje, kako cijenite riječ. Riječ ima težinu. Svuda je globalizacija, asimilacija i nije lako malim narodima, zemljama kao što je Crna Gora, kao Azerbejdžan, jer smo i mi mala država u našem regionu”, ističe Mirzazade.

Vjeruje i da postoji još potencijala za razvoj ekonomskih odnosa dvije zemlje.

“Hoćemo da budemo most za naše potencijalne investotore koji dolaze u Crnu Goru prvi put, koji imaju barijere sa jezikom i nijesu im poznate povoljnosti koje crnogorska vlada ili opštine daju”, kazao je Mirzazade, naglašavajući da se Kulturno-ekonomski centar ne bavi politikom.

Crna Gora je, naglašava on, politički i ekonomski stabilna zemlja.

“Mislim da Vlada radi sve što može. Ni Crna Gora ni Azerbejdžan nijesu u najboljem okruženju, jer ekonomska situacija u regionu i te kako utiče na nas”, kaže Mirzazade i naglašava da je situacija kod nas bolja nego u regionu.

Zahvaljujući iskrenom prijateljskom odnosu i povjerenju, ističe Mirzazade, najveća vanenergetska investicija u inostranstvu Azerbejdžana upravo je u Crnoj Gori-projekat Portonovi u Herceg Novom.

“Crna Gora je jedina zemlja gdje imamo banku. Osim Portonovog, postoji interesovanje za različite projekte i na sjeveru Crne Gore i za poljoprivredu. Dolaze ljudi, zainteresovani za Crnu Goru. Pitaju kakvo je zakonodavstvo, kakve povoljnosti nudi Vlada, kakve povoljnosti daju opštine”, kaže Mirzazade, zaključujući da još nijesmo iskoristili međusobne potenicijale.

Slični Članci