Banke u Srbiji uvećale profit

Dodajte komentar

Ukupna dobit pre oporezivanja svih 29 banaka u Srbiji na kraju 2017. godine iznosila je 68,7 milijardi dinara, što je za 47,39 milijarde više nego na kraju prethodne godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

U izvještaju NBS se navodi da su 22 banke imale dobit, a sedam je uknjižilo minus. Kako je ocijenila NBS, na porast profitabilnosti poslovnih banaka u Srbiji najviše je uticalo smanjenje kreditnih gubitaka proisteklih iz loših kredita (za 33 milijarde dinara), kao i konsolidacija bankarskog sektora, odnosno spajanja i pripajanja banaka usled promjene vlasničke strukture (doprinos neto rezultatu od 12,5 milijardi dinara).

Prihodi banaka od kamata u 2017. godini niži su za 8,7 milijardi dinara nego prethodne godine, zbog mera ublažavanja monetarne politike i posledičnog opšteg pada kamatnih stopa na međubankarskom tržištu i tržištu dinarskih kredita i hartija od vrijednosti, što je djelimično, kako ocjenjuje NBS, neutralisano smanjenjem rashoda od kamata banaka za 5,8 milijardi dinara.

U svim bankama u Srbiji na kraju prošle godine bilo je zaposleno 23.055 ljudi, 892 manje nego u 2016. godini.

Ukupna neto aktiva bankarskog sektora iznosila je oko 3.369 milijardi dinara, a ukupan kapital 667,1 milijardu.

NBS je ocijenila da je visoka kapitalizovanost bankarskog sektora Srbije potvrđena i na kraju 2017. godine, kada je pokazatelj adekvatnosti kapitala iznosio 22,6 odsto, što je višestruko iznad regulatornog minimuma od osam odsto.

Problematični krediti na kraju 2017. godine iznosili su 204,9 milijardi dinara. Udio problematičnih kredita u ukupnim pozajmicama banaka bio je 9,8 odsto, što je kako je ocijenila NBS, najniži nivo od uvođenja jednoobrazne definicije NPL kredita i obaveznog izveštavanja 2008. godine.

Na kraju 2016. godine taj udio je bio 17 odsto. NBS je navela da će u narednom peridu biti usmjerena ka očuvanju finansijske stabilnosti, uz profesionalnu posvećenost zaštiti interesa prije svega korisnika finansijskih usluga, ali i svih ostalih relevantnih tržišnih učesnika.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *