Žugić: Sudbina jedne banke zavisi od sudskog spora

Sudbina jedne od 15 banaka zavisi od ishoda sudskih sporova koji su u toku, kazao je juče na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju guverner dr Radoje Zugić, ne pominjući ime jer ga u tome sprečava zakon.

Žugić je istakao da su tri banke u prošloj godini bile ranjive.

“Jedna je izašla iz mjera Centralne banke, druga manja je došla do pozitivne komponente, a treća banka je u velikoj mjeri smanjila ranjivosti. Njen sadašnji status isključivo zavisi od sudskih sporova koji su u toku. Ukoliko budu na teret banke, može biti problema. Ukoliko ne budu, nadam se da će i ova banka da iskorači u dodatnom smanjivanju ranjivosti”, objasnio je guverner.

Podsjetio je da je CBCG za ove tri banke pripremila akcione planove koji su bili usaglašeni sa međunarodnim institucijama. Filip Vuković (DPS) je ocijenio da krivica, ako ponovo dođemo u situaciju da imamo neku ranjivu banku, neće biti na njoj nego na CBCG.

Zato guverner treba da vrši vlast u ovom sektoru bez sentimentalnosti i emocija kazao je Vuković, a Zugić je odgovorio da je, ukoliko neka banka propadne, odgovornost isključivo na Centralnoj banci, pod uslovom da to nije nasljeđe iz prethodnog perioda. Istakao je da CBCG posebnu pažnju poklanja snaženju supervizije.

“Kad nemate dovoljno jake monetarne instrumente, a koristite euro, onda morate imati snažnu superviziju koja će djelovati preventivno, ali i represivno. Zato smo nedavno donijeli set makroprudencijalnih mjera kojima ćemo prevenirati potencijalnu krizu”, kazao je Zugić

Pobjeda

Slični Članci