Raste prinos na obveznice “Tesle”, kompanija ubrzano gubi kapital

Kretanje prinosa na korporativnu obveznicu Tesla Motorsa trebalo bi da oglasi zvono za uzbunu investitorima u dionice tog proizvođača električnih automobila, sugerišu analitičari.

Prema navodima Financial Timesa, prinos na Tesline obveznice koje dospijevaju 2025. godine dostigao je ove sedmice rekordni nivo od 6,57 posto. Pošto se prinos kreće u suprotnom smjeru od cijene, analitičari smatraju da investitori u obveznice sugerišu kako je kompanija finansijski dubiozna što se tiče novčanog toka.

Podsjetimo, Tesla se prošlog avgusta zadužila za 1,8 milijardi dolara izdanjem osmogodišnje obveznice uz prinos od 5,30 posto.

Osim rasta prinosa, alarmantna je i razlika u prinosu u odnosu na sedmogodišnju državnu obveznicu. Razlika se raširila na 366 baznih bodova. Iako nije najveća ikad, u poređenju s npr Netflixom otkriva zabrinjavajuću sliku. Naime, razlika prinosa Netflixove obveznice koja takođe dospijeva 2025. u odnosu na državnu iznosi 202 bazna boda.

Pomenuto Teslino izdanje korporativnih obveznica nije vezano na imovinu, pa otplata zavisi isključivo od zarade što objašnjava zašto investitori sve više bježe od tog izdanja.

Za to vrijeme Tesla gubi kapital nevjerovatnom brzinom. Goldman Sachs je procijenio da će svakog ovogodišnjeg tromjesečja nestati milijarda dolara kapitala.

Poslovni dnevnik

Slični Članci