Manja dobit Allianz-a

Dodajte komentar

Njemački osiguravač Allianz izvijestio je u petak da je u 2017. godini ostvario manju neto dobit zbog niza prirodnih katastrofa a među utezima za poslovanje pred kraj godine izdvojili su i američku poresku reformu.

Prošlu je godinu Allianz zaključio s 2,3 posto manjom neto dobiti, od 6,8 milijardi eura. Samo u četvrtom tromjesečju neto dobit potonula je 22 posto, pritisnuta jednokratnim troškom povezanim s američkom poreskom reformom i prodajom njemačke reginalne banke.

Prihodi su im u 2017. porasli tri posto, na 126,1 miijardu eura.

Operativna dobit zadržala se na nivou prethodne godine i iznosila je 11,1 milijardu eura.

U dijelu osiguranja imovine i osiguranja od nesretnog slučaja operativna dobit potonula je 7,5 posto, na pet milijardi eura.

U Allianzu navode da su ih šumski požari u Kaliforniji, uragani Harvey, Irma i Maria, oluje u Evropi i ostale katastrofe stajali 1,1 milijardu eura – 400 miliona eura više nego što su isplatili za štete od prirodnih kastastrofa u godini ranije.

Godina 2017. bila je “najskuplja godina u istoriji sektora osiguranja kada su u pitanju prirodne kastastrofe”, konstatovao je izvršni direktor Allianza Oliver Baete.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *