Na krilima visokih stopa BDP-a: Istočnoevropske banke su sada lideri rasta

Nakon preživjele toksične mješavine gotovo nultih troškova zaduživanja, oštrih regulatornih ograničenja i šteta od deviznih hipoteka, zajmodavci su profitirali od ekonomske ekspanzije koja je najbrža u velikom dijelu istočnog dijela Evropske unije.

Ukupni neto prihodi poljskih banaka porasli su za 8 odsto u prvih devet mjeseci ove godine, izuzimajući prodaju njihovog udjela u Visa Europe prošle godine. Mađarski OTP povećao je profit za petinu u tom periodu.

Čak su i političari uglavnom prestali da koriste kreditore kao svoje “vreće za nabijanje”.  Dovoljno je pogledati najbolje igrače na najvećem tržištu regiona. Poljski Bank Pekao SA i PKO Bank Polski SA signalizirali su veće neočekivane zarade akcionarima. Jedinice Erste Group Bank AG i Societe Generale SA ojačale su od ranog pooštravanja monetarne politike u Češkoj, dok rumunski vršnjaci imaju koristi od ekonomskog rasta blizu dvocifrenog tempa. Čak i Mađarska, koja je eksperimentisala sa najvišim bankarskim porezima u Evropi, objavila je primirje sa industrijom.

“Postoji mnogo razloga za optimizam”, rekao je glavni izvršni direktor ING Bank Slaski Brunon Bartkiewicz novinarima u Varšavi, a nakon najave skoka zarade u trećem tromjesečju. “Počeli smo da vidimo povrat investicija. Izgleda da su propisi mekši nego što smo mislili. Privreda je jaka i zdrava”.

Povećana atraktivnost finansijske industrije privlači investitore i povećava procjene trenutne vrijednosti, a trgovanje akcijama blizu je višegodišnjih visokih nivoa širom regiona. Prosječna cijena knjigovodstvene vrijednosti poljskih zajmodavaca porasla je na dvogodišnjem nivou na 1.44 ovog meseca sa 1 početkom prošle godine. Ovaj uporedni koeficijent pada ispod 1 za zapadnoevropske vršnjake.

WIGBank indeks najvećih poljskih zajmodavca porastao je 0,2 posto u četvrtak na najviši nivo od maja 2015. dobivši u ovoj godini 31 procenat u poređenju sa 28-postotnim rastom varšavskog benchmarka WIG20.

“Ovo je savršeno okruženje za kreditore”, rekao je Cezary Stypulkowski, generalni direktor MBank SA, četvrte najveće poljske banke.

Poboljšani fundamenti takođe ohrabruju rukovodioce da krenu u akvizicije. OTP banka Nyrt., najveća u Mađarskoj, pokušava da se proširi nizom kupovina na talasu konsolidacije koja nije bila prisutna decenijama. Raiffeisen Bank International AG je takođe oživjela pokušaje prodaje većinskog udjela u svojoj poljskoj jedinici nakon što je pristupio jedan ili više potencijalnih kupaca.

Banke imaju koristi s ozbirom da se ekonomski rast regiona najbrže povećava u Evropskoj uniji. Rumunija je najveće iznenađenje, sa povećanjem od 8,8 odsto u trećem kvartalu, iako su poljske i češke ekonomije takođe ostvarile zdrav rast od oko 5 odsto. Za poređenje, prosjek rasta u eurozoni je 2,5%.

“Solidna potrošnja, rast plata i oprezno pooštravanja monetarne politike u zemljama kao što su Češka, Rumunija i Poljska ključni su trendovi koji će biti vrlo podržani”, rekao je Gunter Deuber, šef ekonomije i istraživanja fiksnih prihoda u Raiffeisenu.

Nadalje, mnogi političari u regionu prestali su da tretiraju banke kao izvor novca za izborna obećanja. Mađarska je ukinula svoj porez na banke i završila je skupo čišćenje hipoteka u stranoj valuti. Poljski zakonodavci su donijeli zakone o konverziji kredita koji bi gurnuli neke zajmodavce u crveno i fokusirali se na manje skupe regulacije kako bi pomogli samo najugroženijim zajmoprimcima.

Naravno, regulatorne prijetnje nisu nestale, pogotovo u Poljskoj. Finansijski nadzornici u Varšavi razmatraju dodatna pravila o kapitalnim zahtjevima za banke sa izloženostima hipoteka u stranoj valuti, a Parlament je pokrenuo debatu o prijedlogu pomoći za zajmoprimce.

“Očigledno je da postoje i regulatorni rizici, ali sada se čini da se njima može upravljati”, rekao je Stipulkovski prošlog mjeseca.

Indikator

Slični Članci