EU tržišta OTVARANJE: U fokusu ulagača poslovni rezultati

Na evropskim berzama u srijedu ujutro trguje se oprezno dok kompanije objavljuju poslovne rezultate za treće tromjesečje.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,10 posto, na 7.521 bodu, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,15 posto, na 13.031 bod, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.404 boda.

U fokusu ulagača i danas su poslovni rezultati europskih kompanija, koji su zasad nešto slabiji nego što se očekivalo.

Podaci Thomson Reutersa pokazuju da je dosad manje kompanija nego u prethodnom tromjesečju izvijestilo o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa u trećem tromjesečju porasle za 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Najveći je dobitnik jutros, s rastom od 0,5 posto, finansijski sektor jer bi mogao profitirati od zaoštravanja monetarne politike.

Naime, očekuje se da će, nakon sjednice u četvrtak, čelnici Evropske centralne banke (ECB) najaviti neki oblik smanjenja podsticajnih mjera.

I na azijskim burzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio nakon 16 dana neprestanog rasta. Jutros je skliznuo 0,5 posto, na 21.707 bodova.

Slični Članci