Pregled štampe za 7. septembar: Novosti iz ekonomije

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Biće dividende ovog mjeseca

Dividenda akcionarima Plantaža biće isplaćena tokom septembra, najavili su iz kompanije odgovarajući na pitanje Vijesti zašto dividenda još nije isplaćena.

Uvoze skuplju struju, računi isti

Tržišne cijene uvezene električne energije su znatno više u odnosu na prošlu godinu, ali se to neće odraziti na račune potrošača, saopšteno je Vijestima iz Elektroprivrede, koja je tokom sušnih mjeseci bila prinuđena da nedostajuće količine struje kupuje iz inostranstva. Cijene su veće od 30 do 70 odsto.

Marković zadovoljan turskim vlasnikom

Uspješno poslovanje kompanije Port of Adria (PoA) najbolji je demant sumnji i osporavanja privatizacije ovog dijela nekadašnje jedinstvene Luke Bar, ocijenio je juče premijer Duško Marković.

Dnevne novine

Manje odobrenih kredita

Banke su na kraju juna odobrile kredite od ukupno 2,6 milijardi eura, što je pad od jedan odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na jun prošle godine odobreno je 9,3 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita u junu je bio niži u odnosu na uporedni mjesec prošle godine i iznosio je 0,89 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG. Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 79,6 odsto.

Pristup reformi finansija ozbiljan

Dosljednim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, Crna Gora je ozbiljno pristupila reformi javnih finansija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija Darka Radunovića i novoizabranog šefa kancelarije Svjetske banke (SB) za BiH i Crnu Goru Emanuela Salinasa.

Diskutuju o budućnosti telekomunikacija

Panel diskusija o budućnosti telekomunikacij a biće održana danas u hotelu Hilton, u Podgorici. Na panelu će govoriti član Uprave Deutsche Telekoma za Evropu Srini Gopalan, izvršni direktor Hrvatskog Telekoma Damir Tomašković i novi izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Nikola Ljušev.

Dan

Zbog suše platili 47 miliona eura

Crna Gora je zbog loših hidroloških uslova, odnosno suše, za sedam mjeseci uvezla više električne energije nego što je to bio slučaj u cijeloj 2016. godini, dok su za osam mjeseci hidroelektrane (HE) Perućica i Piva proizvele skoro polovinu manje struje nego lani. Iz Elektroprivrede uvjeravaju da smanjena proizvodnja neće dovesti do restrikcija, niti će uticati na cijenu električne energije.

Na liječenju u inostranstvu potrošeno 137 miliona

U sistemu zdravstva Crne Gore planiranje javnih nabavki medicinske opreme se ne sprovodi na dovoljno uspješan način, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI) nakon sprovedenog postupka revizije.

Zainteresovani za saradnju sa ekspertima

Centar za izvrsnost u finansijama (CEF) zainteresovan je za saradnju sa crnogorskim ekspertima u cilju osmišljavanja i sprovođenja novih projekata koji budu prepoznati kao prioritetni, saopštila je direktorica te institucije Jana Repanšek na sastanku sa ministrom finansija Darkom Radunovićem.

Pobjeda

Poništene odluke da Đurković kompani i Vorkfajnder dug plate imovinom

Ministarstvo finansija juče je saopštilo da je Vlada van snage stavila zaključak sa sjednice od 27. jula, kojimje dala saglasnost za potpisivanje ugovora o naplati poreskog duga imovinom kompanija Đurković i Vorkfajnder (Đurković company, Workfinder). Objašnjeno je takođe daje na sjednici Vlade konstatovano da je napravljen previd u utvrđivanju pravnog osnova za sklapanje tih ugovora.

Kroz Sozinu prošlo 398 hiljada vozila

U avgustu ove godine kroz tunel Sozinaje prošlo 398.496 vozila, štoje za 1,05 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, saopšteno je Portalu Analitika iz kompanije Monteput.

CBCG: U kreditima 2,6 milijardi

U kreditima je u junu bilo ukuono 2,6 milijardi eura, što je pad od jedan odsto na mjesečnom nivou, pokazuju podaci CBCG.

Slični Članci