CBCG i SB dogovaraju program budžetske podrške

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić, sa saradnicima sastao se sa delegacijom Svjetske banke koju je predvodila šefica Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i BiH Tatiana Proskurjakova.

Na sastanku je bilo riječi o mogućnosti ugovaranja programa budžetske podrške za Crnu Goru. U tom smislu, sagovornici su razmatrali aktivnosti i mjere koje je potrebno realizovati u pravcu konkretizacije aranžmana.

Kad je riječ o aktivnostima u nadležnosti CBCG, na sastanku je postignuta puna saglasnost i dogovoren vremenski okvir za implementaciju mjera, koje će uskoro biti i formalno usaglašene, a prvenstveno se odnose na dalje snaženje regulatornog okvira, procjenu kvaliteta aktive, uvođenje evropskih standarda i implementaciju najboljih praksi.

Guverner Žugić je pohvalio plan fiskalne konsolidacije koji je pripremilo Ministarstvo finansija i izrazio očekivanje da će Svjetska banka, kroz odobrenje programa budžetske podrške, dati priznanje posvećenosti Vlade sprovođenju ovog plana.

Guverner je, takođe, istakao da će CBCG, kroz izvršavanje dogovorenih aktivnosti, a koje predstavljaju nastavak napora na planu unaprijeđenja finansijske stabilnosti, dati puni doprinos postizanju dogovora o programu budžetske podrške.

Slični Članci