Sankcije koristile Rusiji – vrijednost domaće proizvodnje dostigla 4 mlrd dolara

Uvođenje ograničenog embarga na uvoz hrane sa Zapada u Rusiju, pre tri godine uticao je na rast domaće proizvodnje, pa tako vrijednost ruskih proizvoda proizvedenih u okviru supstitucije uzvoza iznosi gotovo 4 milijarde dolara.

Zvanična Moskva je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda, hrane i drugih sirovina iz zapadnih zemalja 2014. godine, i to kao odgovor na sankcije, koje su EU i SAD uvele protiv Rusije, zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Obije strane su više puta mijenjale restriktivne mjere, iako su neki političari i ekonomisti tvrdili da su te restriktivne mere loše jednako i za Rusiju i za Evropu.

Međutim, ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je izjavio da je embargo nad uvozom prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja imao pozitivan efekat na ekonomiju Rusije i da bi te mjere trebale da se nastave što je duže moguće. On je objasnio da je zabrana takođe i u interesu potrošača, jer se proizvode kvalitetni domaći proizvodi i prodaju po nižim cijenama.

Premijer Rusije, Dimitrij Medvedev je izjavio da je neophodno razvijati domaću poljoprivredu i industriju, kako bi bile konkurentne sa Zapadom i dodao da su mnoge ruske kompanije osjetile pozitivne promjene nakon fokusiranja na domaću proizvodnju, tražeći da se te mjere zadrže.

Slični Članci