Fed podigao ključnu kamatnu stopu

Dodajte komentar

Odbor za otvorena tržišta američke centralne banke Federalnih rezervi (FOMC) ispunio je očekivanja o povećanju kamatnih stopa i povećao je ključnu kamatnu stopu po kojoj banke međusobno preko noći posuđuju novac.

Ključna kamatna stopa je podignuta za 0,25 postotna boda, na raspon od 0,50 do 0,75 procenata.

FOMC je u 2008. godini ključne kamatne stope usred velike finansijske krize i recesije spustio u rasponu od 0 do 0,25 odsto, čime je iscrpio mogućnost stimulisanja ekonomskog rasta kroz politiku kamatnih stopa. Centralna banka je onda stimulisala ekonomiju povećanjem novčane mase u opticaju, dok Kongres na fiskalnoj strani nije učinio dovoljno.

FOMC je ključnu kamatnu stopu prvi put od 2008. godine povećao za 0,25-postotna poena decembra 2015. Istovremeno je najavio da očekuje da će se povećanje ponoviti ove godine, i do četiri puta. Prognoza se pokazala kao previše optimistična. Hlađenje kineskog i svjetskog rasta, zastoj u otvaranju novih radnih mjesta u SAD-u, Brexit, izbori, između ostalog, trajno pomanjkanje inflacije.

Stopa nezaposlenosti je trenutno samo 4,6 posto. Ove godine je otvoreno gotovo dva miliona novih radnih mjesta, a zbog pobjede republikanca Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 8. novembra očekuje se da će se povećati inflatorni pritisci iduće godine, jer milijarder predviđa ubrzanje ekonomskog rasta, brže zapošljavanje, veće plate i ogromnu infrastrukturnu potrošnju.

Povećanje ključne kamatne stope za 0,25 posto ne bi trebalo da ima velike posljedice za druge kamate, kao što su hipotekarne, smatraju finansijski analitičari. Reakcije na finansijskim tržištima su nepredvidive kao i uvijek, iako bi odluka već trebalo da je ugrađena u trenutne kurseve dionica. Mjera FOMC-a je uglavnom izraz povjerenja u oporavak američke ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *