Priprema se plan sanacije duga

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija uputiće naredne sedmice Vladinim komisijama Predlog zakona o budžetu za narednu godinu.

Vijestima je iz resora kojim rukovodi Darko Radunović rečeno da će Vladi uskoro uputiti još nekoliko dokumenata, među kojima i Sanacioni plan.

Očekujemo da se u Vladinoj agendi uskoro nađu Jesenja analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi, Projekcije makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2016-2019. godine, Sanacioni plan i Nacrt zakona o budžetu za 2017. godinu koji će Ministarstvo uputiti prema Vladinim komisijama u toku sljedeće sedmice“, rekli su iz Ministarstva finansija.

Kako dodaju, Ministarstvo u kontinuitetu prati realizaciju ekonomske politike i ostvarenje makroekonomskih planova i projekcija.

Ministarstvo trenutno priprema set makrofiskalnih dokumenata za Vladu u kojima će biti iznijete projekcije rasta, a o čemu će javnost blagovremeno biti informisana“, kazali su u Ministarstvu.

Zakonski rok u kome je Vlada trebalo da utvrdi najvažniji ekonomski akt za narednu godinu i uputi ga Skupštini bio je 15. novembar. Taj termin je prolongiran jer nije bila formirana nova Vlada.

Nakon toga je, 25. novembra, usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta. Razlozi zbog kojih je urađen rebalans je nedostatak novca za isplatu naknada majkama sa troje i više djece i za plate zaposlenima u javnom sektoru. Rebalans predviđa da deficit budžeta bude oko 130 miliona eura, umjesto 275 miliona. Kašnjenje izgradnje autoputa ključni je razlog nižeg deficita i ukupnog zaduženja.

U rebalans su uključeni i zahtjevi za novcem koji nije bio planiran, kao što je zahtjev Fonda zdravstva koji je tražio 33 miliona za neizmirene obaveza.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *