Proširena istraga u aferi Volkswagen

Broj optuženih u Volkswagenovoj aferi oko lažiranja količine štetnih tvari u izduvnim gasovima se povećao na 17, saopštilo je u utorak državno tužilaštvo u njemačkom Braunschweigu.

Broj optuženih se sa šest povećao na 17 pri čemu ni jedan optuženi nije iz uprave koncerna“, rekao je državni tužilac Klaus Ziehe.

Optuženima se predbacuje prevara u pozadini skandala oko lažiranja količine štetnih tvari u ispušnim plinovima Volkswagenovih automobila s dizel motorima.

Istražnim tijelima se nakon uvida u zaplijenjene spise pruža sve jasnija slika o obimu slučaja“, rekao je Ziehe.

Volkswagen je na jesen prošle godine priznao manipulaciju količine izduvnih gasova pomoću prepravljenog softvera kod automobila koji su se našli na tržištu SAD-a. Manipulisani programi su ugrađeni u preko 11 miliona automobila širom svijeta. Zbog prepravljanja softvera i očekivanih sudskih tužba automobilski koncern iz Wolfsburga očekuje štetu u iznosu od nekoliko milijardi eura.

Radnici centralnog pogona u Wolfsburgu su se u utorak okupili kako bi raspravljali o sigurnosti radnih mjesta u najvećem VW pogonu.

Ako održivost Volkswagena zbog plaćanja ogromnih svota bude ugrožena, to će imati dramatične posljedice ne samo u SAD-u nego i u pogonima širom svijeta”, rekao je predstavnih zaposlenika Volkswagena Bernd Osterloh pred oko 20.000 okupljenih radnika.

 

Slični Članci