Zašto je Ustavni sud oborio Uredbu o taksi za gorivo

Vlada je preskočila zakonsku proceduru kada je taksu od sedam centi po litru goriva uvela kroz dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, jer se materijalna davanja građana mogu uvoditi isključivo zakonom, saopšteno je nezvanično Dnevnim novinama u Ustavnom sudu.

Ustavni sud je prije dva dana proglasio neustavnom dopunu Uredbe kojom je uvedena taksa za auto-put i reprezentativni sport.

Ovakva odluka suda donijeta je na osnovu člana 142 st. 3 Ustava, koji predviđa da se materijalna davanja građana mogu uvoditi isključivo zako nom, što Vlada u ovom slučaju nije uradila.

Odredba o materijalnom davanju ove vrste mogla je da se nađe u Zakonu o energetici ili Zakonu o sportu, a to nije predviđeno nijednim od ova dva akta.

“Odluka o neustavnosti podliježe daljoj proceduri u Ustavnom sudu i ne može se sa sigurnošću reći kada će stupiti na snagu”, rečeno je Dnevnim novinama.

Vlada spremna odmah da skine sedam centi

„U Vladi su spremni da odmah nakon objavljivanja odluke o neustavnosti u Službenom listu primijeni odluku, u skladu sa zakonom, bez obzira na obračunski period cijena goriva“, saopšteno je Pobjedi iz Vlade.

Cijene goriva usklađuju se, po formuli, svakih 15 dana, a počinje da važe u ponedjeljak na ponoć.

Vlada je spremna da odmah nakon objavljivanja u Službenom listu odluke o neustavnosti iz cijene goriva skine naknadu od sedam centi.

Dopunu Uredbe Vlada je donijela 16. aprila, a ona je stupila na snagu četiri dana kasnije.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić pozvao je juče Ustavni sud da odmah objavi odluku o neustavnosti u Službenom listu i zatražio da cijena goriva u narednih šest mjeseci bude najmanje 15 odsto niža nego što je danas, kako bi se građanima kroz energente vratio novac koji je neustavno uzet od njih.

Pobjeda

Slični Članci