Banka Amerike: Rusija se oporavlja

Dodajte komentar

Intenzitet usporavanja kapitalnih investicija u Rusiji popušta, a profiti korporacija rastu, kaže glavni ekonomista Banke Amerike u Moskvi Vladimir Osakovskij.

On smatra da je da bi ta kombinacija trebalo da predstavlja prekretnicu za rusku privredu, javlja njujorška agencija “Blumberg”.

Kada je bruto domaći proizvod Rusije pao za 4,6 odsto u drugom kvartalu ove godine recesija u Rusiji je vjerovatno dotakla dno, a imajući u vidu to da će potrošnja kompanija vjerovatno podstaći oporavak, ta stabilizacija će biti mnogo važnija za širu privredu od konstantno slabe domaće potrošnje, napisao je on u svom izvještaju.

“Profiti korporacija u Rusiji su za sada u priličnom dobrom stanju, a nadamo se snažnom rastu korporativnih profita, kao glavnom potencijalnom pokretaču stabilizacije i oporavka u bliskoj budućnosti”, naveo je Osakovskij u telefonskoj izjavi za “Blumberg”.

Korporativni profiti u Rusiji su u prvoj polovini tekuće godine porasli 43 odsto u poređenju sa istim periodom lani, što znači da bi tamošnje kompanije uskoro mogle da iskoriste sredstva za širenje poslovanja, ističe Osakovskij.

Ranije ovog mjeseca, zamjenik ruskog ministra finansija Maksim Oreškin je izjavio da su investicije jedini put za stimulisanje rasta u ruskoj privredi, podsjeća njujorška agencija.

B92, Tanjug

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *