Manjak u budžetu 52 miliona

Dodajte komentar

Državni budžet od januara do kraja marta ove godine ostvario je manjak (deficit) od 51,6 miliona eura, dok je samo u martu deficit bio 8,4 miliona eura.

To su najnoviji podaci koje je objavila Centralna banka (CBCG) u posljednjem biletenu, pozivajući se na podatke Ministarstva finansija.

Statistika pokazuje da izvorni prihodi budžeta i državnih fondova na kraju marta bili 100,3 miliona eura i da su u odnosu na plan za taj mjesec manji za 0,8 odsto, a u odnosu na uporedni godišnji period 0,4 odsto.

U strukturi izvornih prihoda u martu najveće učešće ostvarili su prihodi od poreza 60,2 odsto, ali su oni niži za 12,1 odsto u odnosu na plan.

Drugo mjesto u izvornim prihodima čine doprinosi sa 34,6 odsto.

Najznačajnija negativna odstupanja u odnosu na plan, u toku marta, ostvarena su kod poreza na dodatu vrijednost, poreza na dohodak fizičkih lica, poreza na dobit pravnih lica, kao i kod naplate taksi.

Uz prihode i budžetski izdaci u martu bilježe pad. Iz državne kase je potrošeno 108,7 miliona eura što je za sedam odsto niže u odnosu na isti period prethodne godine, a za 16,7 odsto niže u odnosu na plan. Najviše novca je potrošeno za penzije 32,8 miliona i bruto zarade zaposlenih 28,4 miliona.

Vlada je u martu emitovala četvrtu emisiju eurobveznica od 500 miliona eura, a taj novac će koristiti za reprogramiranje dospjelih dugova (400 miliona) i pokrivanje budžetskog deficita koji je, bez autoputa, projektovan u ovoj godini na 30 miliona eura.

Bilježe rast prihoda od akciza

Pozitivan je trend u naplati akciza tako da je naplaćeno 10,9 miliona. To je u odnosu na plan za mart više za 7,3 odsto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine naplata je veća za 14,1 odsto.

Prihodi od akciza su prvi put u ovoj godini, nakon pet godina, počeli da bilježe rast.

Od ove godine naplatu akciza preuzela je Uprava carina, kojom rukovodi Vladan Joković.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *