Fond Trend – Damir Madžarović izgubio spor

Sudija Privrednog suda Blažo Jovanić odbio je tužbeni zahtjev Damira Madžarovića protiv Trenda, bivšeg društva za upravljanje istoimenim fondom i drugotuženog Balše Čavlovića, koje je teretio, kako je naveo, za nezakonite odluke skupštine akcionara nakon kojih je Madžarović ostao bez članstva u bordu DZU Trend.

Madžarović je sin bivšeg direktora Trenda Mihaila Madžarovića koji je više od deceniju kontrolisao ovaj fond, ali je bez kontrolnog paketa akcija fonda, kao i društva za upravljanje (DZU) ostao u prvoj polovini prošle godine. Fond Trend i DZU tada su preuzeli ovlašćeni predstavnici šest američkih investicionih fondova koji su vlasništvo stekli kupovinom akcija na berzi.

Madžarović je ranije ostao bez akcija u ovom fondu jer ih je oduzela Hypo Alpe Adria banka zbog nevraćenog kredita u iznosu od 3,4 miliona eura.

„Odlučujući o osnovanosti tužbenog zahtjeva u odnosu na prvotuženog, sud je ocijenio da je on neosnovan, jer je sud nakon sprovedenog dokaznog postupka utvrdio da je prvotuženi osporene odluke donio u skladu sa Zakonom i Statutom društva”, ističe se između ostalog u presudi sudije Jovanića.

Sud je utvrdio nespornim da je Balša Čavlović sa 100 odsto akcijskog kapitala imao ovlašćenja da kao vlasnik jednočlanog akcionarskog društva ima ovlašćenja skupštine i sve odluke donosi u pisanom obliku. Zbog toga je tužba Madžarovića protiv drugotuženog i odbačena.

Upravljanje fondom Trend od prošle godine umjesto istoimenog DZU Trend obavlja novo društvo Butterfly finance, koje takođe kontrolišu američki investitori.

Slični Članci