Euro na najnižem nivou od 2003. godine

Dodajte komentar

Euro je pao na najniži nivo od avgusta 2003. godine u odnosu na dolar a silazni trend se i nastavlja.

Prema mišljenju nekih ekonomista sasvim je moguće da se evropska valuta i izjednači sa američkim dolarom kao posljedica popustljive monetarne politike koju je usvojila Evropska centralna banka. 

Program kvantitativnog popuštanja počinje u ponedjeljak 9. marta i do septembra 2016. godine obuhvataće mjesečnu kupovinu obveznica u visini od 60 milijardi eura. Mario Draghi predsjednik ECB-a izjavio je da je optimističan kada je u pitanju inflacija u regionu i mada se u ovoj godini ne očekuje rast već u 2016. bi prema njegovim prognozama ona trebala da dostigne 1,5 odsto čime bi se približila ciljnoj vrijednosti od dva odsto.

U toku današnjeg dana očekuju nas izvještaji o GDP-u u zoni eura tokom četvrtog kvartala kao i zaposlenosti van poljoprivrede u SAD-u.

I pored jučerašnjeg rasta cijena zlata je tokom azijskog trgovanja ponovo nastavila sa padom pred današnje objavljivanje izvještaja sa američkog tržišta rada.

Cijena sirove nafte je bila stabilna tokom azijskog trgovanja. Pojačana nestabilnost cijene tokom jučerašnjeg dana nastala je kao posljedica suprotnih faktora koji trenutno djeluju na cijenu ovog energenta.

Sa jedne strane rekordno visoke zalihe u SAD-u utiču na pad cijene dok sa druge strane povećanje geopolitičkih tenzija na bliskom istoku kao i povećanje cijena azijskim klijentima od strane Saudijske Arabije utiču na rast cijene.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *