Kako se Obama zamjerio Evropi

Američki predsjednik Barack Obama ovih je dana dao intervju Kari Swisher u kojem je govorio o cyber ratovima, cyber sigurnosti i drugim tehnološkim temama.

Jedan odgovor je izazvao pomutnju i negativne emocije u Evropi.

Swisher je postavila pitanje o istragama koje Europska unija vodi protiv Googlea i Facebooka, a Obama je u odgovoru optužio Evropu za protekcionizam:
– Treba napomenuti da je odgovor Evrope u ovom slučaju prije svega vođen komercijalnom idejom. Neke zemlje kao što je Njemačka, koja ima istorijskog iskustva s tajnom policijom (Stasi), su posebno osjetljive na ove teme. Međutim, ponekad njihovi provajderi, koji se jednostavno ne mogu takmičiti s našima, jednostavno pokušavaju stvoriti teškoće našim kompanijama, kako ne bi mogle biti učinkovite. (…) Naše kompanije su stvorile Internet, proširile ga i usavršile na način s kojim se Evropa ne može takmičiti.

Mnogi u EU nisu zadovoljni s ovom izjavom. Ramon Tremosa, član Evropskog parlamenta, izjavio je kako pozicija Evropske unije nije bazirana na ličnom interesu:
– Predsjednik Obama zaboravlja ili možda nije svjestan činjenice da se među oštećenim strankama nalaze i kompanije iz SAD-a. Neke od njih, kao što je Yelp, ne skrivaju to od javnosti. Druge ne žele da izu ađu javnost jer se boje osvete –

U proteklih nekoliko godina Evropska unija je nekoliko puta ‘napadala’ Google i druge američke tehnološke divove. Posljednje četiri godine vodi se spor protiv Googlea, u novembru je Evropski parlament donio rezoluciju koja sugeriše ‘razdvajanje’ Googlea, a od maja prošle godine kompanija na području Evrope mora da poštuje takozvano ‘pravo na zaborav’.

Slični Članci