Prvi metri kabla položeni u more

Dodajte komentar

Prva cijev kroz koju će prolaziti električni kabl koji povezuje Crnu Goru i Italiju postavljena je juče u more u blizini Peskare, javio je italijanski list Il Ćentro. Radi se o cijevi dužine 500 metara, koja je, uz pomoć broda, postavljena 400 metara od obale.

Taj je posao urađen u saradnji sa lučkom upravom, koja je zadužena za kontrolu lučkog akvatorijuma. Radovi na postavljanju kabla počeli su u januaru. Taj posao, koji radi kompanija Terna, podrazumijeva ne samo postavljanje kabla, koji će biti energetska veza između dvije države, nego i izgradnju postrojenja za konverziju energije, kao i kopnenog dijela dalekovoda dužine 70 kilometara. Gradnja konvertorske stanice i dalekovoda od Tivta do Pljevalja planirana je i na crnogorskoj strani.

Kompanija Terna će gradnju kabla do Tivta platiti 780 miliona eura, a obezbijeđen je kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj. Ta banka učestvuje i u kreditiranju dalekovoda u Crnoj Gori, koji će zajedno sa postrojenjem za konverziju električne energije koštati 120 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *