Uskoro jedinstvena putarina u EU?

Na autoputevima u Evropskoj uniji mogla bi se uvesti jedinstvena putarina, čime bi bio uklonjen preteći sukob zbog uvođenja istih u Njemačkoj, saopšteno je nakon susreta evropskog povjerenika za saobraćaj Violete Bulc s njemačkim ministrom saobraćaja Alexandrom Dobrindtom u Berlinu.

Bulc je u zajedničkom saopštenju nakon susreta s Dobrintom naglasila kako je moguće rješenje problema koje će biti “prihvatljivo i iz evropske perspektive”. Istovremeno je naglasila da će konačna odluka biti donesena tak kada njemačka vlada predstavi konačnu verziju zakona o naplati putarina,što se očekuje početkom marta.

“Na dobrom smo putu”, saopštio je Dobrindt nakon susreta te je naglasio da je nacrt zakona “u međuvremenu” potpuno u skladu EU pravilima.

Neke članice Evropske unije prebacuju Njemačkoj diskriminaciju stranih vozača. Njemački zakon doduše predviđa plaćanja vinjeta za autoputeve za sve vozače. Ali vlasnicima automobila registrovanih u Njemačkoj iznos za putarine kompenzovao bi se smanjenjem poreza na motorna vozila, što se u Briselu doživljava kao diskriminacija vozača iz ostalih članica EU.

Bulc je prije toga u razgovoru za dnevnik “Die Welt” iznijela mogućnost uvođenja jedinstvene putarine za autoputeve na području Evropske unije.

“Mislim da je smisleno da srednjoročno poradimo na sistemu za teretna i lična vozila koji bi omogućio jedinstvenu naplatu putarina na području cijele Evropske unije”,rekla je Bulc.

Visina putarine ravnala bi se prema broju pređenih kilometara a sredstva od putarina bi se shodno korišćenju puteva raspoređivala po zemljama članicama, prenosi Seebiz.

Slični Članci