I Alibaba ulazi u biznis sa kreditima

Dodajte komentar

Kineska cenralna banka omogućila je za osam privatnih kompanija da uspostave poslovanje o kreditnom informisanju u cilju dopune postojećeg kreditnog referentnog sistema.

Ovim potezom će se ohrabriti organizacije okrenute prema tržištu da igraju svoju ulogu pri nastojati da se uspostavi tržište kreditnog informisanja kako bi se podstakla međusobna ssradnja.

Zhao Xijun, potpredsjednik Instituta za finansije i hartije od vrijednosti pri Univerzitetu Renmin ističe kako bi ovaj potez mogao poboljšati konkurentnost te poboljšati usluge kreditiranja u Kini.

“Informacije o kreditiranju kroz online transakcije, podatke o transakcijama u e-trgovanju mogu biti sprovedene kroz sistem rada banaka. No banke ponekad vide teškoće u obradi takvih podataka ako je transakcijski kredit premali. U cilju rješavanja ovog problema, privatne kompanije s online platformama za transakcije počele su omogućavati svoje usluge informisanja. Većinom se koriste za upravljanje kreditnim informacijama klijenata. Centralna banka radi na tome da ih i sama uspostavi.”

Osam kompanija, uključujući internet diva Tencenta te giganta e-poslovanja Alibabe imaju šest mjeseci da pokrenu svoje poslovanje, prenosi CRI.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *