Auto put: Kineski inženjeri već u Crnoj Gori

Kineska firma CRBC u potpunosti je spremna za početak gradnje prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare, saopšteno je Dnevne Novine iz te kompanije. Prvi radovi će, kako tvrde iz CRBC, početi odmah nakon usvajanja zakona u crnogorskom parlamentu.

Dugo najavljivani infrastrukturni posao vijeka u Crnoj Gori mogao bi da počne sa realizacijom još danas da se pitaju kineske kompanije zadužene za gradnju dionice auto-puta Smokovac – Uvač Mateševo.

U prilog tome, kako je DN rekao predsjednik kompanije CRBC Lu Šan, ide i činjenica da je 60 kineskih stručnjaka raznih profila već u Crnoj Gori, gdje rade na ispitivanju terena i idejnom projektu za prioritetnu dionicu auto-puta Bar Boljare.

Radovi kreću čim se usvoji zakon

Kineski radnici, kako su objasnili iz CRBC tokom posjete crnogorskih novinara toj kompaniji, spremni su za dolazak u Crnu Goru.

“Intenzivniji radovi počeće odmah nakon usvajanja zakona o auto-putu u vašem parlamentu i stvaranja pravnih preduslova od strane Vlade Crne Gore. Mi smo spremni i možemo krenuti sa stacioniranjem radne snage, opreme i mehanizacije u Crnoj Gori” rekao je Šan.

Međutim, i pored čekanja na zeleno svijetlo od crnogorskog parlamenta, CRBC je u našu državu nedavno poslao 60 stručnjaka koji su zaduženi za ispitivanje terena i idejnog projekta.

“Ono što je u ovom trenutku sigurno jeste da je 100 projektanta angažovano na ovom projektu. Naših 60 stručnjaka, inženjera i projektanata je već u Crnoj Gori i trenutno rade na ispitivanju terena i idejnog projekta, dok je ostalih 40 u Kini i rade kao podrška timu koji je u vašoj državi. Naša kompanija je radila na veoma sličnim projektima i, prema našoj procjeni, to je u ovoj fazi dovoljno”, kazao je Šan.

Ispoštovaćemo sve rokove

Predsjednik kompanije koja širom svijeta zapošljava 20.000 ljudi u potpunosti je siguran da će svi rokovi bi ti ispoštovani, ne isključujući mogućnost da posao završe i ranije.

“CRBC je međunarodna kompani ja i kada pogledate našu dokumentaciju, možete se uvjeriti da smo do sada sve rokove za naše projekte ispoštova li. Ne treba da brinete, jer sam 100 od sto siguran da ćemo projekat završiti u roku koji smo dali” istakao je Šan.

Prema njegovim riječima, CRBC neće oklijevati u angažovanju naših građana i raspoloživih lokalnih kompanija.

“Od samog početka pregovaranja ugovara o projektu izgradnje prioritetne dionice imali smo podatke o lo kalnim podizvođačima i njihovim podizvođačima i u skladu sa našim procjenama i potrebama nećemo oklijevati da angažujemo sve raspoložive lokalne kapacitete”, tvrdi Šan.

Imaj ući u vidu da je proj ekat u Evropi, CRBC razmatra opciju angažovanja lokalne radne snage koliko god to bude bilo moguće.

“Sa druge strane, imajući u vidu kompleksnost projekta, biće nam neophodno prisustvo određenog broja eksperata i naših stručnjaka koji imaju iskustva u ovakvim i sličnim projektima. Na taj način biće napravljen balans između zapošljavanja i kvaliteta, kao i brzine i dinamike radova. Naći ćemo način da otvaramo mogućnosti za nova radna mjeta za crnogorske radnike, a sve to vodeći jako računa o samom kvalitetu upravljanja projektom”, objasio je predsjednik CRBC.

Za smanjenje i oslobađanje taksi Šan je zahvalio Vladi, ističući da je na taj način eliminisan uticaj na budžet Crne Gore i najvažnije što je smanjena cijena projekta. Podsjećanja radi, Kinezi su tražili da ih oslobodimo plaćanja 11 vrsta taksi, dok je naša Vlada odobrila samo pet.

Imamo iskustvo, Moračica će biti građena

Jedan od najzahtjevnijih poduhvata na auto-putu biće izgradnja mosta Moračica, dugog oko kilometar, čiji će jedan od stubova oboriti rekord po visini i zauzeti prvo mjesto na Balkanu.

“Most Moračica ima jako zahtjevne tehničke standarde za izgradnju i upoznat sam sa tim. Međutim, CRBC ima velikog iskustva u sličnim projektima kako u Kini, tako i u inostranstvu i nemamo dileme hoćemo li izgraditi i ovaj most. Podsjetiću vas da smo gradili tunel dužine 18 kilometara koji je doskoro bio najduži na svijetu”, navodi Šan.

Moračicu predstavnici CRBC uporedili su sa mostom koji su prije 15 godina podigli u kineskoj provinciji Jingsu.

“Most Moračica ima slične terenske karakteristike kao most Jinagjin. Na tom mostu stubovi su visine oko 200 metara. Želim da se osjećate sigurno da nam možete povjeriti ovakav projekat, kako u dijelu projektovanja, tako i u dijelu same izgradnje. Imajući u vidu projekte koje smo realizovali, sigurno smo da smo relevantna kompanija da izgradimo sve što je potrebno u ovom projektu”, ističe predsjednik CRBC.

Smještaj radnika neće remetiti stanovništvo

Gdje će biti smješteni kineski radnici u našoj državi i dalje je nepoznanica. Predstavnici CRBC i dalje proučavaju podatke koji im stižu sa terena o nekoliko crnogorskih lokacija.

“Razmatramo sve mogućnosti, vodeći računa o zaštiti životne sredine, pri gradnji i postavljanju gradilišnih kampova. Takođe, maksimalno ćemo brinuti o sigurnosti radnika i kvalitetu životnih uslova tokom izvođenja radova, a prije svega vodeći računa da te lokacije ne remete dosadašnji, uobičajeni život i navike lokalnog stanovništa. Crna Gora je jako lijepa zemlja. U to sam se i lično uvjerio boraveći dva puta kod vas”, naglasio je Šan.

Hranu neće uvoziti jer nije isplativo

Iz CRBC su demantovali navode da će uvoziti hranu i piće u Crnu Goru. To im, kako kažu, nije ekonomski isplativo, zbog čega će se hraniti najviše iz crnogorske kuhinje.

“Koliko smo do sada upoznati, kontrola kvaliteta i sigurnost prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori su na visokom nivou i već su dostigli evropske standarde. Zbog toga nijesmo razmatrali mogućnost da uvozimo hranu osim onih proizvoda koji su dio kineske tradicionalne kuhinje i kojih nema kod vas. Mogu vam reći da to nije ni ekonomski isplativo, a ni neophodno da uvozimo vodu, piće ili hranu iz Kine”, zaključio je Šan.

Slični Članci