Istorijski sunovrat profita Amazona

Dodajte komentar

Najveći internet prodavac na svetu Amazon.com povećao je čisti gubitak u trećem tromjesečju ove godine zbog krupnih investicija i razvoja novih projekata.

Neto gubitak Amazona u periodu juli-septembar dostigao je 437 miliona dolara u odnosu na 41 milion dolara u istom periodu prošle godine, saopštila je kompanija.

Prihodi su povećani 20 odsto, na 20,6 milijardi dolara. Analitičari u anketi Blumberga, prognozirali su neto gubitak kompanije na nivou od 331,4 miliona dolara, uz prihode od 20,9 milijardi dolara.

U prethodnom kvartalu Amazon je otpisao 170 miliona dolara sa slabim prodajama smartfona “fajr” (Fire), puštenim na tržište u julu ove godine. Prodaja smartfona se pokazala prilično slaba i kompanija je bila prinuđena da osjetno spusti cijene “fajra”.

Rashodi za “tehnologije i sadržaj”, koje uključuju razvoj novih proizvoda, licenciranih muzičkih i video sadržaja, kao i osnivanje centra za obradu podataka u trećem kvartalu su povećani 40 osto, navodi Amazon.com.

Prema prognozi, Amazon će u četvrtom tromjesečju ostvariti 27,3 do 30,3 milijarde dolara profita ne računajući jednokratne faktore.

Akcije kompanije su u četvrtak posle objavljivanja tromjesečnih rezultata, pale osam odsto. Od početka godine njihova vrijednost je smanjena 22 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *