Ni Njemačka ne budi optimizam Evrope

Inflacija u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, usporila je u julu na najniži nivo u poslednje četiri godine, pokazali su danas zvanični podaci u Berlinu.

Potvrdivši preliminarnu procjenu s kraja prošlog mjeseca, njemački Zavod za statistiku izračunao je da je inflacija u julu na godišnjem nivou usporila na 0,8 odsto, što je najniži nivo od februara 2010, nakon jedan odsto iz juna, prenosi agencija Frans pres.

Inflacija je neuobičajeno niska u 18-članoj eurozoni, što podstiče zabrinutost da će region potonuti u deflaciju, odnosno pad cijena, koji koči ekonomsku aktivnost i dovodi do pada zaposlenosti.

Iako pad cijena zvuči kao dobra vest za potrošače, deflacija može pokrenuti začartani vrtlog odlaganja kupovine, što guši tražnju i primorava kompanije da otpuštaju radnike. Zabrinutost oko toga nagnala je Evropsku centralnu banku (ECB) da u junu snizi kamatne stope i pokrene druge mjere monetarnog labavljenja u zoni eura.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena, kog kao mjerilo inflacije koristi ECB, inflacija je u Njemačkoj prošlog mjeseca takodje iznosila 0,8 odsto, dosta ispod ciljnog nivoa od nešto ispod dva odsto.

Slični Članci