Austrijske banke u 2013. s gubitkom od 930 mil. eura

Austrijske kreditne institucije u 2013. zabilježile su ukupni gubitak u iznosu od 930 miliona eura, pokazuju podaci austrijske udruge banaka. Prethodnu, 2012. godinu austrijske banke završile su s 3,21 milijardom eura dobiti, navodi austrijska agencija APA.

Dobit iz poslovanja za prošlu godinu manja je 800 miliona eura ili 11,4 posto u poređenju s dobiti za 2012. i iznosi 6,13 milijardi eura.

Austrijska udruga banaka u komentaru lanjskih rezultata navodi da su teška situacija u nekim zemljama istočne Evrope i restrukturiranje Hypo Alpe-Adria grupe  rezultirali značajnim smanjenjem vrijednosti kapitala i povećanjem rezervacija za očekivane gubitke na temelju loših kredita. S rezultatima poslovanja, naravno, nisu zadovoljni, ali ističu da su banke od 2008. znatno povećale kapital. 

Udruga u saopštenju takođe upozorava na nalaze konsultantske kompanije Oliver Wyman koja je analizirala kako na poslovanje austrijskih banaka i na austrijsku ekonomiju utiču porezi i propisi. Utvrdili su da su banke godišnje opterećene sa 6,7 milijardi eura. U navedenom iznosu je, između ostaloga, 640 miliona eura naknada i 380 miliona eura za novi evropski fond za pomoć bankama.

Zbog toga je predsjednik Udruge banaka Willibald Cernko pozvao zakonodavce da smanje opterećenje bankarskog sektora.

Slični Članci