Amerika u 2013. najviše ulagala u EU

Dodajte komentar

Sjedinjene Države daleko su najviše ulagale u Evropsku uniju u 2013. a bile su i najpopularnije odredište za evropska ulaganja, pokazali su danas objavljeni podaci evropskog zavoda za statistiku.

Prošle je godine 28 zemalja Evropske unije privuklo ukupno 327 milijardi eura izravnih stranih ulaganja. U obrnutom je smjeru iz EU28 u svijet potekla 341 milijarda eura direktnih ulaganja, saop[tio je Eurostat.

Najveći su pojedinačni ulagač u EU28 u 2013. bile Sjedinjene Države, s 313 milijardi eura. Na drugom je mjestu Brazil s 21 milijardom eura a na trećem Švicarska s 18 milijardi. Slijede Japan s 10 milijardi, te Hong Kong i Rusija s po osam milijardi eura.

SAD je bio i najprivlačnije odredište za evropska ulaganja, s uloženih 159 milijardi eura iz EU28. Na drugom su mjestu bili offshore finansijski centri u koje je iz EU28 uloženo 40 milijardi eura. Grupa obuhvata 40 zemalja, uključujući evropske financijske centre poput Lihtenštajna, Guernseya, Jerseya, Otoka Man, Andore i Gibraltara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na trećem je mjestu Brazil u koji su prošle godine kompanije iz EU28 uložile ukupno 38 milijardi eura. Slijedi Švicarska s 24 milijarde eura, Hong Kong s 10 milijardi i Kina s osam milijardi eura.

Negativni trend bilježe evropska ulaganja u Rusiju odakle su evropske kompanije prošle godine repatrirale 11 milijardi eura.

Eurozona je prema podacima Eurostata u 2013. privukla ukupno 299 milijardi eura izravnih inozemnih ulaganja. Ulaganja iz zemalja eurozone u ostatak svijeta dostigla su pak ukupno 324 milijarde eura, saop[tio je Eurostat.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *