Vlada trebalo da konsultuje i Deripasku

Ruska Centralno evropsko aluminijumska kompanija CEAC, čiji je vlasnik Oleg Deripaska, tužila je Kombinat aluminijuma Podgorica KAP tvrdeći da je Vlada Crne Gore prije zaključivanja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji morala da konsultuje sve povjerioce KAP-a, a to nije učinila.

Ročište između Kombinata aluminijuma Podgorica i kompanije CEAC, u kojem ova firma traži poništenje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, odloženo je za 17. jul. Sudija Marijana Pavićević odložila je ročište kako bi u međuvremenu dobila mišljenje Ministarstva pravde o primjeni spornih ugovora, pišu Dnevne novine.

Prema navodima tužioca Vlada je prekršila princip ravnomjernosti povjerilaca zaključenjem ovih ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, odnosno davanjem saglasnosti za ove sporazume.

Naime, kako tvrdi tužilac, prije zaključenja ugovora nijesu konsultovani ostali povjerioci KAP-a, što je Vlada bila u obavezi da uradi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zakonom o budžetu za 2014. opredijeljeno je četiri miliona za pokriće troškova državne kompanije Montenegro bonus po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa KAP-om. U skladu sa tim, Montenegro bonus je imao obavezu da organizuje proizvodnju na način da troškove u KAP-u svede na minimum.

Pravni zastupnik Montenegro bonusa predao je zahtjev, u kojem se traži obezbjeđenje troškova parničnog postupka. Međutim, sudija Pavićević je objasnila da nema elemenata za određivanje troškova.

Slični Članci