Poslovni svijet dobija novu formu

Dodajte komentar

Prema desetom po redu Capital Confidence Barometar istraživanju koje sprovodi revizorsko-konsultantska kuća EY, a koje se odnosi na oblast Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE), konstatovani su novi trendovi na tržištu u ovom regionu: polovina rukovodilaca vjeruje da lokalne ekonomije jačaju, 82 odsto rukovodilaca smatra da je dostupnost kredita znatno veća, zaduživanje je primarna opcija finansiranja za 45 odsto kompanija.

Capital Confidence Barometar je istraživanje koje je sprovela kompanija EY uz pomoć Economist Inteligence Unit-a (EIU), a u kome učestvuju rukovodioci velikih kompanija širom svijeta. Deseto izdanje Barometra jasno ilustruje brojne složene izazove koje nosi svakodnevno poslovanje, postavljene pred rukovodstva. Kompanije se suočavaju sa geopolitičkom nestabilnošću, krhkim ekonomskim oporavkom, kao i snažnim promjenama „megatrendova“ kao što su strukturne promjene radne snage – sve u vrijeme rekordno povećanoj aktivnosti akcionara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

 „Poslovni svijet dobija novu formu, a vodeće kompanije na tržištu mijenjaju svoje poslovanje kao odgovor na to. U tom kontekstu, naši ispitanici pokazuju povjerenje u stabilnost ekonomije zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE), uprkos nedavnim geopolitičkim potresima, neznatnom rastu na razvijenim tržištima i usporavanju rasta u zemljama BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina). Štaviše, povjerenje u dostupnost kredita znatno se povećava, a razlika između tržišne i očekivane vrijednosti se smanjuje“, napominje Vladislav Severa, rukovodilac za podršku pri poslovnim transakcijama u CSE.

Ranije, ovakva situacija vodila bi u novi talas spajanja i akvizicija. Danas, međutim, rukovodstvo upravlja situacijom uz pomoć paralelno postavljenih prioriteta. Upravljački timovi trude se da ostvare vrijednost uz fokus na kontrolu troškova i vraćanje uloženog sve aktivnijim akcionarima. Istovremeno, većina rukovodioca žele da postignu stvaranje vrijednosti i rast godišnjih prihoda baš putem inovativnog organskog rasta i transakcija.

 Prema sprovedenom istraživanju, poslovni svijet u CSE regionu, dobija novu formu usled pojačane aktivnosti koju akcionari imaju, preraspoređenih prioriteta investicija na tržištima u razvoju kao i na razvijenim tržištima i usled nezaustavljivog trenda širenja poslovanja na nova tržišta. Vodeće kompanije na tržištima, prilagođavaju svoje poslovanje budućim izazovima dodatnim fokusiranjem na upravljanje troškovima, visoke rizike koje nosi organski rast i velike strateške i transformacione transakcije.

Ekonomski izgledi – uprkos potresima oporavak je neminovan

S obzirom na to da su rukovodioci uvjereni u pravi i održivi ekonomski oporavak, globalni megatrendovi mogli bi imati veći uticaj na strategije rasta koje su isplanirali. Prema rezultatima istraživanja Capital Confidence Barometra za CSE, rukovodioci imaju više povjerenja u oporavak kako globalne tako i lokalne ekonomije, nego što je to bio slučaj u prethodnih 12 mjeseci. Ipak ekonomski pritisak i geopolitički potresi — kao što je usporavanje rasta tržišta u razvoju, zaoštravanje kvantitativnih olakšica u Sjedinjenim Američkim Državama, i nemir na Bliskom Istoku i Istočnoj Evropi — iskušavaju povjerenje u globalnu ekonomiju do određenih granica.

Međutim, ukupno povjerenje u globalnu ekonomiju jeste neznatno poraslo za prethodnih 12 mjeseci, dok su se izgledi lokalne ekonomije značajno poboljšali od aprila 2013. godine, što nagovještava i njeno jačanje. Polovina rukovodilaca vjeruje da su njihove lokalne ekonomije napredovale u poređenju sa samo 31 odsto rukovodilaca prošle godine koji su dijelili ovo mišljenje.

 Ekonomski izgledi – dokaz očiglednog oporavka

Dokazi koji potvrđuju očigledan oporavak, ogledaju se u vidu stabilnijih finansijskih indikatora koji samim tim ukazuju na dobre izglede za budućnost ekonomije čitave CSE regije. Povjerenje u dostupnost kredita i zaradama u kompanijama, značajno su porasli u odnosu na period od pre šest mjeseci, a istraživanje je pokazalo da 36 odsto rukovodilaca očekuje da zaposli novi kadar. Takođe, rukovodioci pokazuju veću spremnost za zaduživanje sa ciljem uspješnijeg poslovanja, pa će tako usled postojanja bankarskog zaduživanja, često po vrlo povoljnim uslovima, veći broj transakcije biti ostvaren.

Kontrola troškova

Istraživanje je takođe pokazalo da us kontrola troškova i rast podjednako bitni rukovodiocima, a čak 94 odsto njih kaže da na njihove odluke utiče sve veća aktivnost akcionara. Već nekoliko godina, kompanije su bivale nagrađivane za umanjivanje troškova i izbjegavanje rizika. Međutim, smanjenje troškova više nije predmet operativnog razmatranja, već strateški imperativ, i često, ključna oblast fokusa akcionara. Rast ima nove pravce, a nova tržišta zauzimaju centralnu poziciju. Uporedo sa upravljanjem troškovima, kompanije se okreću novim geografskim područjima, šireći se van svojih osnovnih grana prihoda i poslovanja.

Spajanje i akvizicije – promišljeni potezi, veća vrijednost transakcija

Broj rukovodilaca koji su se angažovali na polju ostvarivanja transakcija ispod 50 miliona dolara, značajno se povećao i sada iznosi 48 odsto. Očekivanja su da transakcije u vrijednosti ispod 50 miliona dolara, po najnovijem istraživanju Capital Confidence Barometer za CSE, padnu sa 61 odsto prethodne godine, na 52 odsto u ovoj godini.

Istraživanje je pokazalo da 34 odsto kompanija očekuje nove akvizicije u narednih 12 mjeseci, dok ispitanici tvrde da imaju velika očekivanja i povjerenje ostvarivanje transakcija. Međutim, kada je u pitanju broj šansi za akvizicije, on je opao za 10 odsto u poslednjih godinu dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *