Najbolji posao imaju matematičari!

Dodajte komentar

Najpoželjniji posao, iako pomalo neočekivano, jeste posao matematičara, bar ako je suditi po listi koju je objavio američki portal CareerCast.com.

Posao matematičara ima prosečni godišnji dohodak od 101.360 dolara, i projektovanu stopu rasta potražnje za ovim poslom od 23 odsto do 2022. godine, navodi portal koju je objavio je listu najboljih poslova u 2014. godini.

Portal ukazuje na ogromni porast popularnosti matematike u svim sferama života, od zdravstva i tehnologije do sporta i politike.

“Matematičari su zaposleni u svakom sektoru privrede.Od brokera na Volstritu, preko različitih laboratorija, pa sve do posla u učionicama”, rekao je za “Business Insider” Toni Li sa portala CareerCast.

Firme i vladine agencije još uvek se u velikoj meri oslanjaju na analitiku, te su im potrebni ljudi koji umeju da raščlane sve te silne podatke.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Istraživanje sprovedeno prošle godine među 5.000 Amerikanaca starosti između 16 i 65 godina pokazalo je da oni imaju bolje matematičke sposobnosti samo od Italijana i Španaca, dok su imali lošije rezultate u odnosu na ispitanike drugih 18 nacija. Osnovni uzroci su propusti u početku školovanja.

To je loše, piše “Business Insider”, jer je polovina poslova na top 10 listi CareerCasta u oblastima nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

Nakon matematičara, na drugom mestu liste najpoželjnijih poslova je univerzitetski profesor, a onda slede statističar i statističar u osiguravajućem društvu, čiji su godišnji prihodi između 75.560 i 93.680 dolara.

Nakon njih slede poslovi u oblasti zdravstva, specijalista za sluh i ravnotežu, zatim zubar, a onda poslovi koje obavljaju softverski inženjeri i analitičari kompjuterskih sistema. Terapeut i logoped zauzimaju deveto i deseto mesto na ovoj listi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *