Kako će Gete proslaviti kineski juan?

Dodajte komentar

Ge De – tako Kinezi zovu velikog nemačkoga pjesnika. On je do sada u Kini bio pojam njemačke kulture. Sad je Gete dobio novu dimenziju. Po njemu su nazvane obveznice u kineskom juanu, ponuđene u Frankfurtu.

Njemačka banka za obnovu (Kreditanstalt für Wiederaufbau – KfW) ponudila je ovih dana obveznice pod imenom “Gete“ u vrednosti od milijardu juana (oko 120 miliona eura), a ponuđene su penzionim fondovima, osiguranjima i drugim velikim ulagačima.

“Mi smo emitent koji je već godinama aktivan u cijelom svetu. I 2012. i 2013. već smo emitovali obveznice u juanima“, kaže Natali Driker iz KfW-ovog sektora za medije. Specifičnost te emisije je u tomu što je ona po prvi put izlistana na Frankfurtskoj berzi.

Frankfurt bi trebalo da postane centar za trgovinu u kineskoj valuti. Odgovarajući sporazum su krajem marta potpisale centralne banke dvije zemalja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Najvažnija tačka tog sporazuma jeste da će Frankfurt postati isključivi ofšor-kliring-centar za juan i euro“, kaže Hubertus Fet, direktor finansijske inicijative “Frankfurt Majn Finans“. Sva dosadašnja mjesta za trgovinu u juanima nalaze se u Aziji. Takva mjesta su potrebna s obzirom na to da kineskom valutom ne može slobodno da se trguje.

Za to što je Frankfurt uspeo da pobijedi jaku konkurenciju iz Pariza i Luksemburga i dobije pravo trgovanja juanom zaslužni su, po Fetovom mišljenju, dobri ekonomski odnosi Nemačke i Kine.

“Trgovina između Kine i Njemačke je veća nego trgovina Kine sa Velikom Britanijom, Francuskom i Italijom – dakle trima drugim velikim evropskim zemljama zajedno“, kaže Fet u razgovoru za Dojče vele.

Ipak, London ostaje u igri kao suparnik Frankfurtu. Drugi najveći finansijski centar nakon Njujorka, Kina je gotovo istovremeno imenovala za kliring-centar, ali samo za poslove s juanom i funtom. I tamo, istina, mogu da budu emitovane obveznice u juanu, ali poslovi sa eurom obavljaće se isključivo u Frankfurtu.

U metropoli na Majni, u kojoj je sjedište i nemačke centralne banke, Bundesbanke, i Evropske centralne banke, finansijske ustanove već su počele da kreiraju nove proizvode vezane za transakcije juana i eura. Pojaviće se velika ponuda svapova, hedž -fondova, opcija itd, smatra Hubertus Fet.

Nije Frankfurtska berza jedina koja će da profitira, već i njemačka preduzeća. “Ona poslove sa Kinom mogu da obavljaju u sopstvenoj vremenskoj zoni. To je velika prednost, naročito za srednja preduzeća“, kaže Hana Levinger, ekspertkinja njemačke Dojče banke za tržišta u usponu.

Osim toga njemačke i kineske firme mogu da uštede zaobilazni put preko dolara. Već danas se gotovo petina međusobne trgovine obavlja u juanu. “Polazimo od toga da će s kliring-habom u Frankfurtu udio trgovine u juanu biti udvostručen“, prognozira Hubertus Fet. Uštedu za njemačka srednja preduzeća on procjenjuje na oko 2,5 odsto trgovinskog obima. Najviše se, naravno, tome raduju kineska preduzeća, jer ako fakturišu u juanu, potpuno otpada rizik od kursnih razlika među valutama.

Takva mjesta za trgovinu u juanu ubrzala su internacionalizaciju kineske valute, kaže Hana Levinger.

“Oko 16,5 odsto kineske trgovine obavljano je krajem 2013. u juanu, 2010. to je bilo samo tri odsto. Juan je trenutno na devetom mjestu valuta u kojima se najviše trguje. Pre godinu dana bio je na 17. poziciji.“

Već početkom maja Kineska narodna banka odlučiće koja velika kineska banka u Frankfurtu će obavljati transakcije u juanu. Tada će ne samo KfW nego i sve banke i preduzeća moći da trguju obveznicama “Gete“.

“Uobičajeno je da se obveznicama na ofšor-tržištima daju određeni nadimci“, kaže Levinger za Dojče vele. Tako u Hongkongu postoje obveznice “Dim-Sum“, u Tajvanu obevznice “Formos“ i sada, u Njemačkoj, “Gete“. Ideja da se obveznice nazovu po Geteu nastala je u raspravama u frankfurtskim finansijskim krugovima, priča Hubertus Fet, jer je taj pjesnik iz Frankfurta veoma cijenjen u Kini.

A i Gete sigurno ne bi imao ništa protiv da ga povezuju sa Kinom. Još pre 200 godina on je izražavao poštovanje prema kineskoj kulturi. Da kumuje jednom finansijskom proizvodu ni to ne mora da zaboli pjesničko srce. Jer, Gete je sakasonsko-vajmarskom vojvodi služio kao ministar finansija, a i u drugom dijelu “Fausta“ bavi se državnim finansijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *