EU sprovodi istragu protiv 13 velikih banaka

Dodajte komentar

Trinaest investicionih banaka, među kojima su Citigroup, Goldman Sachs i Deutsche Bank, boriće se protiv optužbi Evropske unije da blokiraju valutni pristup tržištu kreditnih derivata. Ročište je zakazano za maj mjesec, a dosad je samo troje ljudi upoznato s ovom istragom, rečeno je u ponedeljak a prenosi Rojters.

Ročište će biti održano iza zatvorenih vrata, i to devet mjeseci nakon što je Evropska komisija optužila banke da sprečavaju ulaz lukrativnih kreditnih svopova (CDS) Dojče Berze kao i Čikaške trgovačke berze (CDS), onemogućavajući im time poslovanje u periodu između 2006. i 2009.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Rasprava između pravnih zvaničnika i komisije za zaštitu konkurencije i njihovih kolega iz nacionalnih regulatornih tijela mogla bi odlučiti hoće li se optužene banke suočiti s visokim novčanim kaznama, koje mogu iznositi čak i 10 odsto od njihovog globalnog prometa.

“Rasprava će trajati od 12. do 19. maja”, rekao je jedan izvor, dodajući kako je ovaj privremeni datum postavljen od strane organa EU za zaštitu konkurencije, a koji može biti promijenjen u zavisnosti od okolnosti.

Portparol Komisije za politiku konkurencije, Antoan Kolombani, odbio je da ovo komentariše. Evropski komesar za pitanja konkurencije Hoakin Almunija rekao je da će, zbog svoje kompleksnosti, predmet prepustiti svom sukcesoru sledeće godine.

Ostale banke koje je Evropska Komisija za zaštitu konkurencije stavila na optuženičku klupu uključuju i Bank of America, Merrill Lynch, Barclais, Bear Stearns, BNP Paribas, Credit Suisse, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley, RBS i UB.

Evropski nadzorni organ je prošle godine, uz grupu ovih banaka, takođe prozvao i kompaniju koja posluje finansijskim podacima, Markit, kao i Međunarodnu asocijaciju za svopove i derivate (ISDA), sve ih navodeći u svojoj takozvanoj “izjavi o prigovorima”, koja predstavlja, drukčije rečeno, optužbu protiv njih.

Tržište CDS (kreditni derivatski svopovi) vreijdno je trilione dolara i omogućava investitorima da se “klade” na to da li će određena kompanija ili država ispuniti ili ne svoje finansijske obaveze u zadatom vremenskom periodu.

CDS su prvobitno bile “preko tezge” (“over-the-counter”, OTC ) ili kao ne-razmenjivi trgovački ugovori, iako se vremeno tržište pomjerilo ka berzi – otkad su pojačani regulatorni napori u cilju povećanja transparentnosti finansijskih aktivnosti. Nedostatak transparentnosti jeste i bio ključni cilj regulatora nakon krize iz 2007-2009.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *