Novo crno zlato biće kafa?

Dodajte komentar

Cijena kafe na tržištu terminskih ugovora je u februaru porasla na najviši nivo za poslednje dvije decenije.

Cijena je porasla zbog sve veće zabrinutosti da bi neuobičajeno suvo vrijeme moglo smanjiti rod kafe u Brazilu, koji je njen najveći svjetski proizvođač.

U februaru, cijena kafe porasla je 44 odsto, što je najveći mjesečni rast od juna 1994. godine, prenijela je njujorška agencija Blumberg.

“Jugoistočna oblast Brazila, uključujući saveznu državu Minas Žerais, koja je najveći brazilski uzgajivač kafe, suočena je sa ekstremno sušnim ljetom, najgorim od 1972. godine“, izjavio je Hamilton Karvaljo iz Nacionalnog instituta za meteorologiju u Braziliji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njegovim riječima, usjevi su pretrpjeli ogromnu štetu, zbog čega će se globalno tržište od 1. oktobra suočiti sa manjkom kafe u većini zemalja.

Od početka ove godine, cijena kafe “arabika” je porasla 63 odsto, što je najveći zabilježen rast među 24 sirovine koje se kotiraju na indeksu S&P GSCl Spot. Cijena kafe “arabika” za terminsku isporuku u maju porasla je danas 0,6 odsto na 1,803 dolara za funtu kafe (1 funta = 0,4536 kg) na berzi u NJujorku. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *