Prijeti nam nestašica čokolade

Dodajte komentar

Svijet će u sljedećih sedam godina zbog sve veće potražnje ostati bez kakaa, jer jednostavno nema dovoljno plantaža kakaovca.

Cijena kakaa je početkom godine porasla devet odsto, a čak 40 odsto u posljednjih godinu dana zbog sve veće potražnje koju proizvođači ne mogu da zadovolje, prenio je list Figaro.

“Potražnja čokolade u svijetu neprestano raste zbog sve masovnijeg rasta novih potrošača iz zemalja u usponu. Proizvođači iz čitavog svijeta pokušavaju da proizvedu dovoljno kakaa kako bi se zadovoljila potreba industrije čokalade”, ocjenjuje list Vol Strit Džornal.

Tokom 2013, u svijetu je prvi put potrošeno više od četiri miliona tona kakaa, 32 odsto više nego prije deset godina. 

Proizvođači kakaa nemaju kapaciteta da zadovolje potražnju. Berba kakaa se uglavnom obavlja na malim nezavisnim farmama uglavnom smještenim u zapadnoj Africi čiji vlasnici nemaju sredstava da ulažu u unapređenje produktivnosti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Osim da bi novi zasad drva kakaa počeo da rađa potrebno je da prođe deset godina.

Klimatsko zagrijevanje takođe sve više ugrožava prinos kakaa, i stručnjaci predviđaju da će dalji rast temperature sve nepovoljnije uticati na ovu kulturu.

Očekuje se da će potražnja Kine za kakaaom do 2018. rasti po pet odsto godišnje.

“Cijena čokolade i slatkiša na bazi kakaa će neizbježno rasti. Proizvođači kao što su Mars ili Nestle moraće da se odluče da li će povećati finalnu cijenu proizvoda kako bi podmirili troškove proizvodnje ili da li će smanjiti proroizvodnju. Jedna od mogućnosti je pronalazak zamjene za kakao”, smatraju stručnjaci za ovu oblast.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *