Pobjeda: MFI Kontakt iz Podgorice podnijela zahtjev za osnivanje banke

Centralna banka Crne Gore potvrdila je Pobjedinu informaciju, objavljenu u ponedjeljak, da bivše menadžerke Crnogorske komercijalne banke Milka Ljumović i Bose Tatar i članovi njihovih familija hoće da Mikrokreditnu instituciju Kontakt, osnovanu njihovim kapitalom, pretvore u banku.

Na Pobjedino pitanje ,,da li je tačno da je CBCG primila zahtjev za otvaranje banke iza koje stoje lica povezana sa porodicama bivših menadžerki CKB, te da li se radi o ,,transformaciji Mikrofinansijske institucije Kontakt u banku“, novinari Pobjede su dobili sljedeći odgovor:

Zahtjev na ocjenjivanje

– Centralna banka Crne Gore primila je zahtjev za osnivanje banke, koji su podnijeli njeni budući osnivači, a koji je u njihovo ime dostavila MFI Kontakt. Podneseni zahtjev sa priloženom dokumentacijom je u fazi ocjene i ispitivanja svih zakonom predviđenih činjenica koje su od značaja za donošenje odluke od strane CBCG.

Rok za odlučivanje koji propisuje Zakon o bankama je 180 dana od dana podnošenja zahtjeva, i Centralna banka će u tom roku donijeti odluku. U ovoj fazi postupka, a uvažavajući načela zaštite interesa stranaka i zaštite javnog interesa, Centralna banka Crne Gore nije ovlašćena da daje podatke o osnivačima, kao ni druge podatke vezane za ovaj pravni postupak.

CBCG će u ovom postupku, kao i u svim drugim postupcima koji su u njenoj nadležnosti, postupati u skladu sa zakonom i podzakonskom regulativom, navedeno je u odgovorima na pitanja Pobjede.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pobjeda nezvanično saznaje da je inicijalni predlog da se banka zove Lovćen, da vlasnici MFI Kontakt otvaraju banku sa svojim bivšim poslovnim partnerima iz ranijeg perioda, (dok su Milka i Bose rukovodile CKB-om), zalažući svoja sredstva kroz institucije koje će se pojaviti kao vlasnici banke. Od inostranih partnera pominje se njemački DEG, a od domaćih Zeta-gradnja.

MFI Kontakt

Mikrofinansijska institucija Kontakt, sa sjedištem u Bulevaru Džordža Vašingtona, osnovana je 2011. godine, najvećim dijelom akcijskim kapitalom porodica Ljumović-Popović-Tatar. Na internet sajtu Komisije za hartije od vrijednosti mogu se naći podaci o ovoj instituciji.

Predsjednik Upravnog odbora je Norah Licet Becerra, dok su članovi Miodrag Perović (brat Milke Ljumović, jedan od osnivača i suvlasnika Vijesti), Milka Ljumović, Bose Tatar i Vinko Nikolić. Deset najvećih akcionara Kontakta su: Miodrag Perović, Milka Ljumović, Aleksandra Popović, Bose Tatar, Jovana Popović, Nenad Radulović, Svetozar Jovićević, Gorica Vujisić i Ivan Popivoda.

Pobjeda.me

Slični Članci