Bivši slovenački premijer Janez Janša pod finansijskom istragom

Protiv bivšeg slovenačkog premijera, sada opozicionog čelnika Janeza Janše pokrenuta je finansijska istraga na osnovu zakona o oduzimanju imovine nezakonitog izvora, objavili su slovenački mediji.

Kako piše ljubljanski dnevni list Dnevnik, istraga koju je pokrenulo specijalno tužilaštvo i u koju su uključeni policija, poreska uprava, kancelarija za pranje novca i protivkorupcijska komisija obuhvata razdoblje od 2000. do oktobra ove godine i Janšinu 640.000 eura vrednu imovinu u nekretninama i automobilima.

Istražuje se i imovina Janšinog brata Rajka, supruge Urške i njene sestrične Nataše Pajenk, za koju se sumnja da je raspolagala Janšinim računima.

U istu finansijsku istragu uključena je i imovina Jože Zagožena, nekada istaknutog člana Janšine stranke, koji je zajedno s njim na prvostepenom sudu u Ljubljani bio osuđen na prvostepenu kaznu zatvora i novčanu kaznu u korupcijskoj aferi Patria, ali je u međuvremenu umro, a na čije je ime u austrijskim bankama otkriveno 271.000 eura, navodi list.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Faksimil odredbe specijalnog tužilaštva o finansijskoj istrazi protiv Janše prvi je objavio nedjeljnik Demokracija, inače blizak Slovenskoj demokratskoj stranci bivšeg premijera, tvrdeći da se radi o obliku političke kontrole i pritiska koji vlastima omogućava prisluškivanje opozicionog prvaka, koji negira da je njegova imovina nezakonitog izvora i na višem sudu želi da dokaže da nije od Patrije primio mito za nabavu oklopnih vozila od finske kompanije.

Slični Članci